В условията на заплаха заради разпространението на заразата от COVID-19,

...
В условията на заплаха заради разпространението на заразата от COVID-19,
Коментари Харесай

Ето кои маски отговарят на стандартите за предпазване от COVID-19

В изискванията на опасност поради разпространяването на болестта от COVID-19, както и заради постъпили редица запитвания, Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) дава в детайли обяснение във връзка с маските и кои от тях фактически дават отговор на условията за персонални защитни средства.

Европейската комисия (EK) е приела Регламент по отношение на персоналните защитни средства. Според него маските би трябвало да пазят дихателните пътища. При по този начин създалата се обстановка това са артикули с най-високата степен на отбрана – категория III или животоспасяващи.

Това са филтриращи полумаски за отбрана от частици, които би трябвало да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат както за еднократна приложимост, по този начин и за многократна.

Пазарът демонстрира, че производителите на персонални защитни средства от този вид имат разнообразни решения за полумаски, които защищават от дребни частици, какъвто е и ковид COVID-19. В това число попадат полумаски от вид FFP, които са с или без клапа, както е изобразено на идващите фотоси:

Световната здравна организация е изследвала и оповестила размера на вируса, от което специалистите са създали умозаключение, че тези персонални защитни средства са подобаващи да предпазят човек от болестта по повод отбраната на дихателните пътища. За тях, хармонизираният стандарт, EN 149:2001 + A1:2009 е планувал опция на следните три класа на отбрана:

1. Маски от вид FFP1, които филтрират 50 % външния въздух.

2. Маски от вид FFP2, които филтрират 92 % външния въздух.

3. Маски от вид FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

Забелязва се, че няма 100% пречистване на външния въздух при използването им. Това е подбудено от обстоятелството, че при компактно слагане на полумаската върху лицето, постоянно има опция за по този начин нареченото „ подсмукване “ на външен въздух.

Полумаските, произведни в осъществяване на условията на стандарт EN 149, би трябвало да бъдат означени с този стандарт, година на издание или клас, както следва:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР