В условията на сложни геополитически и икономически промени в световен

...
В условията на сложни геополитически и икономически промени в световен
Коментари Харесай

Задава се най-големият срив в историята на фондовия пазар според експерт

В изискванията на комплицирани геополитически и стопански промени в международен мащаб, като да вземем за пример неотдавнашния спад на китайските фондови пазари, някои фактори могат да окажат низходящ напън върху търговията със първични материали, съгласно прозренията на старши анализатора на Bloomberg Майк Макглоун.

По-специално, въпреки че общата възвръщаемост от 10% на S&P 500 способства за близо 1% растеж на Bloomberg Commodity Spot Index през първото тримесечие, отслабването на резултатите в Китай породи опасения за евентуални опасности през 2024 година, както акцентира Макглоун в неотдавнашна обява на 28 март.

Разпространяват се опасения за вероятен срив от 30%. Изоставането на акциите в Китай, основен консуматор на първични материали, в комбиниране с понижаващата се рентабилност на държавните облигации, може да провокира поврат, сходен на случилото се на други разрастващи се пазари, когато те нарушиха комерсиалните си връзки с съществени експортни сътрудници като Съединени американски щати и Европа, изключително на фона на геополитическото напрежение с Русия.

Макглоун означи още, че неотдавнашните рекордни стойности на златото спрямо множеството първични материали, които се връщат към равнищата отпреди пандемията, подхождат на упованията му за дефлация след следените през 2022 година скокове на ликвидността и цените, което е сигнал за прекосяване към доста икономическо пренастройване.

Освен това Макглоун посочи опасенията си по отношение на суровия нефт West Texas Intermediate (WTI) и медта, които е допустимо да доближат най-високите си стойности за 2024 година през първото тримесечие. Той допусна, че възможна промяна на американските акции може да провокира по-широко пренастройване, което вероятно да докара до забележителен спад с до 30% на цените на суровините.

Струва си да напомним, че Макглоун по-рано предизвести за неподходящото влияние на ескалиращото геополитическо напрежение и други авторитетни фактори върху суровините, което способства за достигането на нов исторически връх при златото и за мощното бичо рали при Биткойн .

Дългогодишната му прогноза за идно икономическо пренастройване датира от юни 2023 година, когато той акцентира на продължаването на дефлационната наклонност, отбелязвайки началото на това, което той дефинира като едно от най-значимите стопански пренастройвания напоследък.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР