В условията на нарастващи в световен мащаб политическа нестабилност, военни

...
В условията на нарастващи в световен мащаб политическа нестабилност, военни
Коментари Харесай

Вигенин: За България е далеч по-лошо, не ако правителството си отиде, а ако остане

„ В изискванията на възходящи в международен мащаб политическа неустойчивост, военни спорове, тероризъм и незаконна имиграция и обвързваните с тях опасности, доста засилени след началото на войната на Русия против Украйна и допълнени от новата война покрай нашия район сред Израел и Хамас, българското държавно управление и ръководещото болшинство, вместо да лимитират въздействието върху България на засилващата се неустойчивост и припламващи спорове, слагат страната и жителите под възходящи опасности за сигур-ността. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин от парламентарната естрада по време на разискването на вота на съмнение против държавното управление в региона на защитата и националната сигурност.

По неговите думи Българската войска е лишавана от качества в услуга на непознати ползи, а редом с това, без сериозен разбор на мощно променените условия, продължава насочването на големи запаси към вложения в нови качества, които са все по-малко обвързани със актуалните закани.

„ Това се прави на фона на възходящи проблеми в кадровото обезпечаване на армията и увеличаващ се некомплект. Липсва тактика за развиване на въоръжените сили в подтекста на сегашната обстановка, а обществото е в незнание за същинското положение на въоръжените сили и за безспорната взаимозависимост на защитата ни от външни фактори. Създава се обективно чувство, че решенията в областта на сигурността и защитата се взимат не на база действителните потребности, а още веднъж в услуга на непознати стопански и политически ползи “, акцентира Вигенин.

Той напомни, че за късото си битие, държавното управление се е заело с даване на обилни количества муниции, сякаш с отпаднала необ-ходимост, само че водещо до внезапно понижаване на боеспособността, в резултат на изпразнените хранилища, лишило е България от голям брой бронетранспортьори, сякаш нефункционални, които е решило да размени със скъпи и морално остарели американски машини, почнало е развой на разграждане на противовъздушната защита, предоставяйки ракети С-300, сякаш негодни, с което понижава качествата ни за отбрана на столицата София и основни обекти от сериозната инфраструктура.

„ Вместо превъоръжаването на сухопътните сили да се употребява за подсилване на стопанската система на страната и да подсигурява стабилността на българския военно-промишлен комплекс, държавните поръчки се употребяват за облагодетелстване на комисионери и лобисти, които са на път да оставят българските въоръжени сили при възможен боен спор в неравностойно състояние по отношение на евентуалната опасност. Вместо да се създава нужното в български предприятия или от взаимни предприятия на българска земя, ще би трябвало да се надяваме на доставки от другия бряг на океана. Българските предприятия от отбранителния бранш се държат настрани от държавните поръчки и държавните търгове и им е сложена задачата да работят за потребностите на Украйна “, уточни националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

Кристиан Вигенин напомни и решението да се строи нова военна база за над 100 млн. лева край Ямбол, която би трябвало да одобри забележителен брой военни от многонационалните сили на НАТО - още веднъж без връзка с жителите, без разбори и без изясняване на действителните задания, които те ще извършват. По думите му Министерството на защитата е готово да похарчи стотици милиони левове за комфорта на непознати военнослужещи, до момента в който в това време битовите условия в българските бази и поделения стават все по-лоши.

„ Висят въпроси към контракта за доставка на безпилотни летателни апарати за близо 11 млн. лева със подозрение за присъединяване на близки родственици на министър Тагарев във компанията, спечелила поръчката.

Безконтролно се разпродават парцели с сякаш отпаднала нужда, по неразбираеми критерии и с предизвестени купувачи – подозрение за корупция и преобразяване на МО в организация за недвижими парцели “, добави към претекстовете за вота на съмнение Вигенин.

„ Става ясно едно – решенията в областта на сигурността и защитата не са стимулирани от действителна угриженост за хората и страната, а от лични политически задължения пред непознати страни, от вероятности за комисионни от контракти, от далавери и евентуални злоупотреби. Некомпетентността на политическото управлението се отразява на работата на щабовете, които са принудени да вземат несъстоятелни и политически комфортни, само че военно неправилни решения. Правят се противоречиви политически назначения в Министерството на защитата на хора без нужната подготовка и качества.

Логичният извод е, че настоящето политическо управление на МО е ненадеждно и нездравословно, министърът е несъответстващ на политическата и военна конюнктура, както с изявления, по този начин и с държание и самичък по себе си е риск за сигурността “, заключи социалистът.

В този подтекст Кристиан Вигенин добави систематичните политически стимулирани офанзиви против службите за сигурност и декларираните планове за противоречиви промени,
които евентуално могат да затруднят доста и да влошат тяхната активност в условия на две войни наоколо до България и на непрекъснато напрежение в Западните Балкани.

„ Сериозен детайл от неспособността да се подсигурява националната сигурност на страната са незадоволителните ограничения по ограничение на незаконната имиграция. Некачествено издигнатата ограда на българо-турската граница от държавното управление на ГЕРБ е компрометирана и не се подхващат нужните огромни дейности за нейното подсилване. Не се назначават и плануваните 1200 гранични служители на реда, за което има обезпечен запас. Затова и не е изненада, че без значение от издигането му във водещ народен приоритет на държавното управление, участието в Шенгенското пространство през днешния ден е също толкоз надалеч, колкото при образуването на този кабинет “, сподели още заместник-председателят на Народното събрание.

В допълнение към предходните детайли от претекстовете, той означи и прекратяването на плана за нова българска нуклеарна централа не по стопански, а по идеологически съображения. Според Вигенин се слага под сериозен риск енергийната сигурност на страната и с решението да бъде сменено съветското гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ с американско, в случай че сходен сполучлив опит досега не е открит.

„ Няма политика, за която да не може да бъде пожелан избор на съмнение, доколкото неуспехите следват един след различен. Няма почтени и измежду тези от вас, които станахте негови съучастници, като го подкрепихте и при избора му, а по-късно и при първия избор на съмнение. Призоваваме ви да сложим дружно завършек на мъката и да дадете късмет на ново ръководство с повече подготвеност, отговорност и държавническо отношение към проблемите. Защото става все по-болезнено ясно, че за България е надалеч по-лошо не в случай че държавното управление си отиде, а в случай че то остане “, заключи Кристиан Вигенин.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР