В уникалното място, свързано с живота и творчеството на Андрей

...
В уникалното място, свързано с живота и творчеството на Андрей
Коментари Харесай

Националната галерия представя: В ателието на Андрей Николов |

В неповторимото място, обвързвано с живота и творчеството на Андрей Николов (1878-1959) – неговата къща на ул. „ Любен Каравелов “ № 15 в София, в едно от ателиетата посетителите ще могат да се допрян още веднъж до забележителната артистична персона и знакова фигура в развиването на българската статуя от първата половина на ХХ век.

Вернисаж на 1 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и следен достъп.

Временната камерна галерия от фонда на Националната изложба включва 17 произведения на ваятеля, основани сред 1902 и 1931, като и една от неговия преподавател Борис Шац (1866-1931). За почитта към гения на Андрей Николов от страна на най-големия живописен музей в България приказва фактът, че в представителната експозиция в Квадрат 500 са изложени 22 от емблематичните му творби.

Скулпторът „ придвижва “ Италия на своя столичен адрес. „ Червената цитадела ” е издигната през 1929 освен за фамилен дом, само че и като креативен оазис. Далеко от шума на централните софийски улици може да се изгубиш измежду лабиринти от входове, изходи и голям брой стълби, които те възкачват към тераси с красиви гледки. Самата атмосфера предизвика основаването на изкуство – огромни салони, ателиета и леярна.

Скулпторът основава къща, носеща неговия характер в жанр, както самият той отсича: „ Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия. ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР