В Украйна започна масовото бягство - но не митичното руско

...
В Украйна започна масовото бягство - но не митичното руско
Коментари Харесай

Как “руското нахлуване” обърна Украйна в бягство

В Украйна стартира всеобщото бягство - само че не митичното „ съветско навлизане “ докара до него, а думите на президента на Съединените щати. В челните редици на бегълците са най-богатите и могъщи поданици на тази страна. За кого тъкмо приказваме, къде бягат украинските жители и какви вицове на тази тематика се появиха в Украйна?

„ Кой ще лети финален, да не не помни да изключи осветлението на летище “Бориспол”. Шега от дежурната секция, по този начин се смееше в Украйна в края на 90-те години на предишния век, а по-късно и по време на някоя от политическите и стопански рецесии през последните двадесет години.

И когато се стигна от думи в каузи, се оказа, че няма доста за хвърчене: самолетните компании анулират полетите до Украйна, наемодателите упорстват самолетите да бъдат изнесени в други страни, а застрахователите споделят, че към този момент не застраховат полети над Украйна. Въпреки това, тези, които имаха опция, несъмнено, съумяха да си тръгнат.

Дипломатите и военните бягат първи

Режимът на „ суматоха “ в Украйна през последните няколко дни внезапно се трансформира в режим на „ излаз “. Преди това англосаксонците (Великобритания, Съединени американски щати, Австралия) оповестиха заминаването на дипломатите си, само че през последните няколко дни надали не всички се втурнаха да изтеглят дипломатите си от Украйна.

Освен това Съединени американски щати транспортират самото посолство в Лвов. Австралия и Канада направиха същото. Германия реалокира там консулството от Днепропетровск, а Израел също е подготвен да трансферира задачата си. С други думи, с такива темпове и самите поданици на Лвов скоро ще би трябвало да бъдат евакуирани някъде, с цел да имат къде да настанят дипломатите.

Откриването на повода не лишава доста. Куфарните настроения бяха подсилени от изказването на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че съветското " навлизане " в Украйна ще стартира на 15 февруари (по-късно датата беше изместена на 16-ти). Преди това американската администрация се опита да не посочва твърди дати, тъй че известна сигурност видимо усили степента на раздразнителност.

Може би още по-показателно беше евакуацията на военни инструктори (САЩ, Англия, Канада). Тази мярка се показва като краткотрайна, макар че изтеглянето на " задграничните въоръжени формирования от територията на Украйна " е една от клаузите на Минските съглашения. И неговото използване (евентуално) се разглеждаше като един тип отвод на груповия Запад да поддържа Украйна след Майдана. Или понижаване на ранга на тази поддръжка.

Олигарсите отидоха да зимуват в Европа

Към 13 февруари бизнес елитът стартира всеобщо да напуща Украйна: медиите нарекоха това „ бягството на бизнес самолетите “. Само за ден повече от две дузини частни самолета излетяха от Киев.

Преди това в пресата се разпространяваха клюки, че множеството предприемачи от топ 100 на украинския “Форбс” са напуснали страната: някои през януари, някои даже не се върнаха от коледните празници. „ През последните дни предприемачите Василий Хмелницки, Вадим Столар, Андрей Ставницер (лице, близо до заместник-ръководителя на президентската администрация Кирил Тимошенко) отлетяха. Ринат Ахметов и Виктор Пинчук също са в чужбина от януари “, написа изданието „ Страна “. Бизнесмените Вадим Новински и Александър Ярославски също напуснаха (8-мо и 9-то място във “Форбс” за Украйна).

Отлетяха освен самолети, само че и постоянни полети. Вярно е, че дейностите на застрахователите внесоха и детайл на суматоха, тъй че украинското държавно управление беше насила в неделя да сътвори специфичен фонд за обезпечаване на сигурността на полетите във въздушното пространство на страната. „ Средствата ще се съхраняват в обособена сметка на Министерството на инфраструктурата на Украйна и, в случай че е належащо, ще се употребяват за обезпечаване на сигурността на полетите в Украйна за застрахователни компании, презастрахователи, лизингови компании и въздушни превозвачи “, съобщи кабинетът в изказване. Без това небето над Украйна можеше да се затвори още в понеделник.

„ Всички полети от страната се правят в границите на новата президентска стратегия „ Голяма евакуация “, реагира на обстановката националното творчество.

Слуга на народа “: нито крачка обратно

Но с политическия хайлайф на Украйна е по-интересно. През уикенда управлението на партия " Слуга на народа " издаде специфична възбрана на депутати от фракцията да напущат Украйна, както и условие тези в чужбина да се върнат допустимо най-скоро. Самата партия отхвърля съществуването на такава заповед. Едното обаче не изключва другото: заповедта може да е не се разкрива, само че несвързаните източници приказват в интерес на съществуването ѝ.

Няма единно въодушевление измежду чужденците на територията на Украйна. Най-спокойнитеостават в Киев: „ Планът ми е към този момент да не върша нищо. Ако има същинско навлизане, няма проект Б, просто живеем тук. Имам кола и може би ще отидем някъде. Приятелите ми емигранти са най-много обезпокоени, само че никой не възнамерява да напусне Украйна или Киев. Поне по този начин вършат моите холандски другари “, разяснява Бас Шойлинг, програмист от Холандия.

Друга част от чужденците избират промеждутъчен вид: следвайки чиновниците на посолствата, те отиват до Лвов за една-две седмици: ще седнат и ще се огледат. Същият вид избират и елементарните украинци, които по някаква причина не са удовлетворени от „ нахлуването “ на Русия.

Те чакат освен в Лвов, само че и в Европа, Турция: „ Отидохме на отмора с детето в Египет за Нова година. Искахме да се върнем, само че взехме решение да останем. Сега решаваме казуса с визата. Работим отдалечено, тъй че седим на топло “, разяснява неизвестен гражданин на Киев.

На фона на общото изселване в Киев тапите доста понижиха, заради което кметството даже беше насила особено да подчертае: това не е поради „ нашествието “, а поради увеличението на заболеваемостта от КОВИД-19 и други сезонни вируси. Между другото, от Киевската градска държавна администрация настояват, че създават и проекти за евакуация на жителите на Киев: „ В столицата е утвърден проект за евакуация на популацията, който дефинира местоположението на сглобяемите евакуационни точки, нужното количество превоз и безвредни зони за популацията.”

Не се прецизира къде и по какъв начин да се изтегля четиримилионният град. Явно се пробват да покажат, че Кличко не седи без работа.

Какво ни дава това в резюме ?

Първо, всички украински " другари и сътрудници " просто " драснаха " и не желаят да се бият за нея. Посланикът на Украйна в Германия изпадна в цялостна нервност и желае да му дадат 12 000 противотанкови ракети.

Второ, парите обичат тишината, тъкмо като притежателите им. Така че полетите на бизнес-самолетите не са изненадващи. От огромните предприемачи в Украйна останаха единствено Порошенко и Коломойски. Освен това, последният от нужда: ФБР го проверява и той се пробва да не напуща Украйна, в случай че не е безусловно належащо.

И най-после – „ Душевно съм с вас, на каторга в Сибир, само че за жалост, по тяло, тук, в Цюрих “ – този ленински откъс беше употребяват от голям брой украински „ патриоти “. Въпреки ежедневните репортажи на международните медии за домакини с пушки. Оказа се, че има доста повече хора, които желаят да избягат от страната, в сравнение с да я защитят.

Скоро идва 16 февруари, само че шоуто „ Нашествието в Украйна “ ще бъде удължено, работата по това към този момент тече: “нашествието “ си остава в американските медии.. Но те към този момент стартират да приготвят публиката за това, че това може да не се случи. Не превключвайте.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР