В Украйна той е суперзвезда. Съветникът в президентската администрация Олексий

...
В Украйна той е суперзвезда. Съветникът в президентската администрация Олексий
Коментари Харесай

Под знака на еднорога. Къде са ЛГБТ в мечтата за свободна Украйна

В Украйна той е суперзвезда. Съветникът в президентската администрация Олексий Арестович не просто намира точните думи за войната, с цел да може. Той им предлага и фантазия – споделя, че след войната Украйна ще стане новият център на Източна Европа. В нея всеки ще е свободен да развива креативния си капацитет и да бъде, какъвто желае – без значение от етноса, религията и родния си език.

Определенията подполковник, шпионин, анализатор, влогър и някогашен артист са тесни, с цел да опишат Арестович, който е основал и мисловна школа, наречена „ Апейрон “ . В досократическата философия апейронът е безгранично вещество, което е в основата на всичко.
Най-важното е човек да си отговори на въпроса „ кой съм аз “, счита Арестович
"Апейрон " на Олексий Арестович е синтез сред логика на психиката, философия, вяра и предлага отговори за всичко – от Бога до обществената връзка. Една от главните ѝ хрумвания е, че когато човек си отговори вярно на въпроса „ кой съм аз “, ще позволи вътрешните си проблеми. И няма да позволява външните трудности, в това число войната, да го унищожават от вътрешната страна.
Но се появи едно "но "
На 19 юни, че счита ЛГБТ хората за „ хора с девиации, т.е. с отклоняване от нормите на държание “ и в този смисъл е реакционер. Уточни, че е срещу преследването им, тъй като са преди всичко хора, стига да не правят „ закононарушения – морални или престъпни “. Но добави, че към ЛГБТ пропагандата се отнася извънредно твърдо и е неин съдбоносен съперник, тъй като тя „ има съответни отрицателни последици за обществото “. А към ЛГБТ хората изпитва състрадание.

От, обявявайки се „ срещу псевдонаучната агитация на Арестович “, и иронично разясниха, че се отнасят към него със състрадание, тъй като да си хомофобски представител на доктрината „ съветски свят “ в Украйна е „ девиация и отклоняване от нормата “. Те приканиха президента Володимир Зеленски да го уволни, тъй като „ сходна изразителност на ръководещите е неприемлива, в случай че желаеме да сме в Европейски Съюз. “ И прибавиха, че президентският консултант няма правото да приказва такива неща за ЛГБТ общността, до момента в който стотици нейни представители се бият за страната си, осигурявайки му опция да си записва клиповете.
През 1991 година СЗО изважда хомосексуалността от листата на болесттите
Причина за упрека в псевдонаучност е, че още през 1991 година Световната здравна организация (СЗО) изважда хомосексуалността от листата на болесттите. Препратката към „ съветския свят “ се дължи на това, че Арестович употребява по отношение на ЛГБТ хората кремълските пропагандни клишета едно към едно. А техни представители фактически се бият на фронта, някои даже.

Изненадата от позицията на Арестович се дължи освен на симпатичния му имидж, а и на контраста с други от възгледите му. В духа на хомосексуалния Мишел Фуко той да вземем за пример, че казусът на модерността е, че е тръгнала по репресивно-дисциплинарен път, вместо по пътя на любознанието и насладата.

И внезапно – ЛГБТ украинците са изключени от визията му за бъдещата Украйна. Техният отговор на въпроса „ кой съм аз “ не се признава.
Активистите, левите, демократичните демократи
Арестович не се ограничи единствено с това изявление по тематиката. Той се разгласи и против активизма като подобен, тъй като съгласно него деятелите се показват за жертви. Квалифицира прайдовете като. Интерпретира сериозните реакции против тезите му като "хейт ". Без да забележи, че по този начин самичък влиза в ролята на жертва, която толкоз не харесва.

И изглеждаше нетипично нацупен. Като да е не запомнил личния си принцип, че който мисли неприятно за света и хората, вреди на първо място на себе си.

За похлупак, таман откакто Европейският съюз утвърди молбата на Украйна за участие, Арестович разгласи Европейски Съюз за „, опиращ се на Франкфуртската школа “. Без да посочи дали има поради Адорно, Фром, Хабермас или различен от представителите ѝ, сред които има съществени концептуални разлики.
Има ли и други, изключени от украинската фантазия
Всичко това повдига въпроса дали от украинската му фантазия са изключени единствено ЛГБТ хората, или и много по-широка група, като почнем с демократичните демократи. И дали неговата Украйна не замязва на Полша, която той постоянно дава като позитивен образец в Европейски Съюз. И в която има „ зони, свободни от ЛГБТ “, а абортът е позволен единствено в изключителни случаи. А самият Арестович се разкрива като ултраконсервативен християнин – от тези, за които хомофобията е по-важна от десетте Божии заповеди, отпред с шестата – „ не убивай “.
Човек, който през днешния ден е в основна роля
Ако има разочаровани от Арестович, то е освен заради основната му роля за възприемането на войната в Украйна. Той съумява да накара доста хора да повярват, че знае верните отговори на всички екзистенциални въпроси.

Ала всяка доктрина си има ограничавания, даже мисловната школа „ Апейрон “. Преди няколко години Арестович споделя за един доста ерудиран руски академик, който е показал стройна система, само че с един проблем - в тази система „ него [самия] го няма “.

Да се запитаме тогава – къде е самият Олексий Арестович в фантазията за Украйна? Олексий/Алексей е по татко беларуски поляк, по майка – руснак, а, макар че е учил украинския като непознат език. Във визията му освободилата се Украйна ще дава шир точно на хора със комплицирана еднаквост като него самия, за които рамките на етноса и специалността са тесни.
През юни Украйна ратифицира Истанбулската спогодба
Но когато пристигна време опустошената от войната Украйна да се построи отначало, украинското общество е това, което ще реши по какъв път да тръгне тя, а не персонално Арестович. Така, както Украйна ратифицира Истанбулската спогодба – прочее единствено ден, откакто президентският консултант се разгласи против „ ЛГБТ пропагандата ".

Не е изключено и създателят мисловната школа „ Апейрон “ да промени мнението си за ЛГБТ хората. Така, както е трансформирал и отношението си към Александър Дугин – един от идеолозите на идеологията „ съветски свят “, на чиито конференции е бил чест посетител в миналото.

А за разочарованите му почитатели остава поуката, съдържаща се във втората Божия заповед – „ не си прави идол “.

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР