В украинския парламент бе внесен проект за отмяна на закона

...
В украинския парламент бе внесен проект за отмяна на закона
Коментари Харесай

В украинския парламент е внесен проект за отмяна на закона за държавния език

В украинския парламент бе импортиран план за анулация на закона за украинския език като държавен, който бе подложен на рецензия от специалистите на Венецианската комисия. Новината заяви във Facebook украинският народен представител и член на партията " Слуга на народа " Максим Бужански, съобщи ТАСС.

" Приятели, внесох в Народното събрание законопроект за признание на закона за държавния език за нереален. За анулация на закона за езика, в случай че за някой по този начин е по-ясно. На базата на нововъзникнали условия, поради решението на Венецианската комисия ", написа депутатът. Бужански съобщи, че посоченият закон " няма нищо общо със отбраната и развиването на украинския език ", а е ориентиран " към дискриминация на носителите на други езици, преди всичко, на съветския език ".

" Този закон директно нанася щета на нашата страна, като изтласква нашите жители от нашето осведомително поле в непознато. Законът убива и унижава украиноезичната ни литература, като я слага в неконкурентно състояние и не ѝ разрешава да пораства ", добави той.

Според депутата анулацията на закона ще открие опция за разработване на нов законопроект за езика, за започване на необятна полемика по тази тематика сред жителите на Източна и Западна Украйна, сред представителите на разнообразни специалности и политически възгледи.

По-рано специалистите на Венецианската комисия разкритикуваха редица формулировки на закона за обезпечаване на действието на украинския език като държавен. Комисията означи, че езиковият проблем не би трябвало да става източник на междуетническо напрежение, а управляващите би трябвало да регистрират особеното място на съветския език и езиковите права на националните малцинства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР