В уеб-пространството се появи нова информация за дългоочакваната ОС Windows

...
В уеб-пространството се появи нова информация за дългоочакваната ОС Windows
Коментари Харесай

Тестери се оплакаха, че в ARM лаптопите с Windows 10 не работи индикаторът за зареждане, но това не е бъг

В уеб-пространството се появи нова информация за дълго чаканата Оценка за съвместимост Windows 10 за ARM процесори.
Знаем, че Microsoft за пръв път разгласи за взаимната работа с Qualcomm и портването на Windows 10 за ARM таблети и преносими компютри през месец декември предходната година. Тогава Qualcomm анонсира новия 64-битов процесор Snapdragon 835 (ARMv8), с който може да работи Оценка за съвместимост Windows. Тези процесори могат да се употребяват в преносимите компютри вместо обичайните чипове на Intel и AMD. Съвсем същият чип се употребява в смарт телефоните Samsung Galaxy S8, LG V30 и OnePlus 5.



През месец май 2017 година експертите на Microsoft демонстрираха работещ първообраз на компютър с процесор Qualcomm Snapdragon SDM835 с тактова периодичност 1,9 GHz, оборудван с 4 GB оперативна памет. Показаната тогава Windows 10 за ARM процесори без проблем стартираше всевъзможни x86 приложения, даже и отвън Windows Store. Външният тип на Windows 10 за ARM по нищо не се разграничава от обичайна Оценка за съвместимост, позната на милиардите консуматори.

Малко по-късно се състоя анонсът на дънна платка за преносим компютър с процесор Snapdragon 835. Изпълнителният вицепрезидент на Qualcomm Technologies Кристиано Амон (Cristiano Amon) тогава сподели, че с помощта на новия CPU е допустимо започване производството на компютри от последващо потомство с 50% по-ниска консумация на електрическа сила.



Сега разбираме, че продажбите на тези преносими компютри в действителност ще стартират през месец декември тази година, а Microsoft заяви някои нови детайлности.

Представители на софтуерния колос посетиха годишното събитие 5G Summit в Хонконг, проведено от Qualcomm и оповестиха нова информация за ARM устройствата с процесор Snapdragon 835.

Първото, което Microsoft сподели, е че няма да има закъснение в производството на тези преносими компютри. Те ще излязат на пазара за Коледа – т.е., през месец декември 2017 година. Информацията бе доказана и от вицепрезидента по световен маркетинг на Qualcomm Дон Макгуайър (Don McGuire). Той показа, че задачата е била сложена през месец декември 2016 година със период 12 месеца. До през днешния ден Qualcomm и Microsoft съблюдават графика и дадоха обещание през идващите една-две седмици да разгласяват нова информация за плана.

В момента, в централния офис на Microsoft се тестват “стотици устройства” с Windows 10 за AMD процесори и чип Snapdragon 835. Тестовете са доста напрегнати.



Неотдавна се появи информация, че самостоятелната работа на тези устройства е доста огромна и публицистите на Trusted Reviews помолиха Пит Бернар да освети въпроса. Той се изрече по много забавен метод:

“Работата на акумулатори надминаха всички наши упования. Ние поставихме висока летва на нашите разработчици, а те я трансферираха. Това е непрекъсната ежедневна работа единствено на акумулатори и аз престанах да нося зарядно със себе си. Устройството е задоволително да се зарежда един път на два дни и това е времето на самостоятелна работа”.

Бернар смята, че революционното нарастване на времето за самостоятелна работа съществено ще повлияе на пазара на компютърната техника и ще промени метода на потребление на персоналните и мобилните компютри.

В изявление за ZDNet Бернар сподели, че първите тестери са били ръководителите на другите отдели, които всеобщо се оплаквали, че знакът за зареждането на батерията не работи. “Изясни се, че това не е бъг, а просто доста дълго време на работа с едно зареждане“.

Към сегашен ден Microsoft има контракт за производството на ARM устройства под ръководството на Windows 10 с три производителя: HP, Asus и Lenovo. Водят се договаряния и с други OEM сътрудници. Очаква се излизането на доста огромна продуктова гама преносими компютри и таблети с необятен ценови диапазон.



Системата-върху-чипа Snapdragon 835 се създава посредством 10 нанометров софтуерен развой и има 8x Qualcomm Kryo 280 процесорни ядра, графичен ускорител Qualcomm Adreno 540, поддържащ Vulcan и DX12, както и Hexagon 682 DSP. Платформата Snapdragon 835 Mobile PC Platform включва още модема Snapdragon X16 Gigabit LTE осигуряащ скорост до 1 Gb/s и модем 2×2 802.11ac MU-MIMO за безжични връзки на близки дистанции.

Windows 10 за ARM процесори е вторият опит на Microsoft за основаването на своя Оценка за съвместимост за ARM процесори. Предишната версия Windows RT не бе удачна, основно заради неналичието на програмен продукт. Сега този проблем го няма. Съществуващите x86 win32 приложения напълно транспарантно и без проблеми работят с ARM архитектура, без да се постановат никакви спомагателни дейности. Работят офисните приложения, Фотошоп, видеоплеърите и така нататък

x86 инструкциите непосредствено се преобразуват в ARM64 по време на осъществяване на програмата, употребява се и кеширане на диска за по-бързо осъществяване. Ядрото, драйверите и приложенията работят напряко с ARM и на програмистите не се постанова да още веднъж да компилират своите стратегии за новата платформа: ARM кодът се прекомпилира автоматизирано. Най-много да се наложи слагането на отметка в UWP.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР