В училищата в Кипър започва нова, активна политика за по-ефективна

...
В училищата в Кипър започва нова, активна политика за по-ефективна
Коментари Харесай

Кипър с нова политика в образованието за децата с имигрантски произход

В учебните заведения в Кипър стартира нова, дейна политика за по-ефективна поддръжка на децата с имигрантски генезис. Тази група обгръща към 17% от учащите се във всички държавни учебни заведения в страната, в това число и българчетата.

Целта е да се обезпечи по-добра интеграция на учениците с имигрантска биография в кипърската просветителна система и те да имат равни благоприятни условия за образование, уточни просветителният министър Продромус Продрому.

Около 18 хиляди възпитаници във всички държавни учебни заведения в Кипър са с имигрантски генезис. В тази група попадат всички деца от други страни, чийто майчин език е друг от гръцкия и по този аршин се включват и българчетата,  уточни за БНР Йоанна Пастела, представител на министерството.

През последните 10 години броят на децата с имигрантска биография в Кипър непрестанно се усилва - най-голям е техният дял в предучилищното обучение и в държавните детски градини.

През предходната образователна година той е достигнал 23 на 100, като единствено за три години се е нараснал с близо 7 на 100.

През тази образователна година деца от други страни са записани в 300 от общо 330 начални учебни заведения.

Въвеждат се  специфични стратегии за усилване на проучването на гръцки език за учениците си имигрантски генезис, за осъществяването им през тази образователна година са планувани над 6 милиона евро.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР