В Турция, Сърбия и Полша цените на горивата също са

...
В Турция, Сърбия и Полша цените на горивата също са
Коментари Харесай

С 30 лева по-евтино е да заредите колата си в Северна Македония

В Турция, Сърбия и Полша цените на горивата също са по-ниски от нашите

Да заредите колата си догоре в Република Северна Македония ще ви излезе с над 30 лв. по-евтино в сравнение с у нас, оповестява. Според специалисти един контейнер поема приблизително 60 литра и в случай че го напълните догоре с бензин при съседите, ще платите 166 лв., а у нас - 195 лв.. Причината е, че в РСМ литър дизел коства приблизително 2,80 лв., а най-масовият бензин А95 – 2,77 лв.. За съпоставяне междинната цена на литър А95 у нас е 3,25 лв., а на дизела - 3,38 лв.. Дори да сложите отстъпката от 25 стотинки на литър, която получават родните водачи, отново ще платите по-малко, в случай че заредите гориво при съседите.

Не единствено в Република Северна Македонияцените на горивата са по-ниски от нашите, демонстрират данните на fuelo.net. В Турция, да вземем за пример, всеобщият бензин коства приблизително по 2,30 лв. за литър, а дизелът – 2,55 лв. за литър.

В Малта цените са надлежно 2,61 лева за А95 и 2,36 лв. за нафтата. Полша също ни бие по-ниски цени на горивата. Там по бензиностанциите междинната цена на дизела е 3 лв., а на бензина – 2,83 лв.. По-евтино излиза зареждането на автомобила и в Сърбия, Румъния и Черна гора.

В Люксембург, където минималната заплата е 2257 евро, заплащат почти колкото нас за горива. Там литър бензин А95 коства приблизително 3,24 лв., а дизелът – 3,40 лв.. В няколко европейски страни цените на бензина са съвсем идентични – към 3,55 за литър – това са Австрия, Франция, Испания и Германия. Около 3,66 пък коства там дизелът.

Очаквано, най-евтино може да заредите колата си в Русия, където А95 се продава по 1,55 лв. за литър, а дизелът върви по 1,61 лв. за литър.

Най-скъпо да караш автомобила си излиза в Ирландия, където литър дизел се продава по 4,44 лв., а бензинът – по 4,48 лв. и в Норвегия, където водачите заплащат надлежно по 4,36 лв. и 4,39 лв.. В Швеция и Швейцария цените на дизела също са много над 4 лв., надлежно по 4,41 и 4,51 лв., като в Швейцария цената му продължава да пораства, демонстрират данните на уеб страницата.

Британците също са обезпокоени от растящите цени на горивата. На острова най-масовият бензин коства 4 лв. за литър, а дизелът – 4,26 лв..

Над 4 лв. за бензин заплащат още в Дания, Финландия и Нидерландия.

Високи цени държат горивата в друга наша съседка – Гърция. Българите, които пътуват там за отмора, би трябвало да зареждат по приблизително 4,08 лв. за литър бензин и по 3,62 лв. за дизел. На фона на цените в Гърция много по-прилични са тези в Унгария, където с лев по-евтин е бензинът, а с 40 стотинки дизелът.

За последната седмица цените на горивата у нас потеглиха надолу, като понижението при бензина е с 5 стотинки за литър, а при дизела – с 6 ст.

За година обаче цената на бензин А95 се е вдигнала по родните бензиностанции с повече от 43 на 100, като в средата на август 2021 година е коствал 2,27 лв.. Още по-голямо е покачването при дизела – с близо 50 на 100 за година, като по това време през 2021 година е коствал 2,26 лв. за литър.

Изключение от понижението на цените има при метана, чиято цена се е вдигнала за седмица с 26 стотинки за кг. Поскъпването стартира от 31 юли, когато кг метан се е продавал по 3,71 лв., до момента в който в средата на август цената му към този момент е 5,36 лв. за кг. Или за две седмици нарастването е с 1,65 лв. за кг. За година цената му е скочила повече от три пъти, като в средата на август предходната година той се е продавал по 1,70 лв. за кг.

Решение ли е таван на цените?

Няколко страни постановиха таван на цените на горивата. Унгария наложи още предишния ноември таван на цената от 480 форинта (1,25 долара) на литър гориво, а през март разшири тавана и върху някои съществени храни. Наскоро държавното управление даже удължи наложения таван до 1 октомври.

Сръбското държавно управление одобри Указ за ограничение на цените на горивата. Определени бяха оптималните цени на дребно на петролните артикули евро дизел и евро премиум BMB 95.

Те са надлежно по 179 (2,98 лева.) и 171 динара (2,89 лева.) за литър.

От началото на август Хърватия също постави таван на цените на горивата - 12 куни (3,13 лева.) на литър за бензина, 12,80 куни (3,33 лева.) за дизела.

У нас предходното държавно управление няколко пъти повдига тематиката за таван на цените, само че някогашният финансов министър Асен Василев не поддържаше сходна мярка. Сега служебният министър на стопанската система Никола Стоянов разгласи, че от бизнес позиция не поддържа таван на цени на каквото и да е. „ Предпочитам пазарът да контролира нещата ", сподели Стоянов по въпроса дали би трябвало да има таван на цените на горивата.

Според ръководителя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев таван на цените на горивата е безусловно неправилен. По думите му подобен таван на горивата, ще ни върне в комитет по цените отпреди години.

Терзиев изясни, че цените на горивата са функционалност на интернационалните пазари, само че те спрели да се повишават в края на юни и началото на юли.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР