В Турция са изпратени 220 устройства за гласуване на парламентарните ...

В Турция са изпратени 220 устройства за гласуване на парламентарните

В 112 секции в Турция ще има машини за гласуване на изборите на 2 октомври

В Турция са изпратени 220 устройства за гласоподаване на парламентарните избори в България, планувани за 2 октомври, сочат данните на Министерството на външните работи.

С решение на ЦИК  в Турция ще бъдат разкрити 165 секции . За парламентарния избор през юли предходната година бяха разкрити 57 секции, а за вота за парламент и президент през ноември предходната година се гласоподава в 126 секции. В Истанбул, Ескишеир, Бурса, Чорлу ще има повече секции от преди. В Турция обичайно секциите за гласоподаване са най-вече от всички зад граница.

220-те устройства за гласоподаване се плануват да бъдат ситуирани в 112 секции, които съставляват съвсем 2/3 от общия брой секции, одобрени за Турция.

По решение на ЦИК на вота на 2 октомври по две устройства ще има в секциите, в които на предходните избори са дали своят вот над 349 души.

 На предходните избори обаче имаше з абавяне на изборния развой поради машинното гласоподаване, което затрудняваше гласоподавателите в Турция.

Представителите на редица изселнически асоциации обаче настояват, че за разлика от предходните избори, на 2 октомври машинното гласоподаване ще върви по-гладко, така като има самодейност по подготовката за идния избор, в границите на която са уведомили гласоподавателите за детайлности за машинното гласоподаване, публикувани са клипове, обясняващи по какъв начин се гласоподава с машини.

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg