В Турция пред избирателните секции се образуваха опашки от желаещи

...
В Турция пред избирателните секции се образуваха опашки от желаещи
Коментари Харесай

Гласуването в Турция: Опашки, нерви и намеса на полицията

В Турция пред изборните секции се образуваха опашки от искащи да гласоподават още преди началото на изборния ден. Така е и в този час.

350 000 са българските жители с право на глас в югоизточната ни съседка, а гласуването става в 35 секции.

Вотът стартира с безпорядък и кавги, само че във втората половина на изборния ден обстановката се възстановява.

В множеството секции в Турция изборният ден стартира с леко забавяне, до момента в който членовете на секционните комисии решат по какъв начин да бъдат попълвани декларациите за избор в чужбина.

Най-малко три от седемте секции в Истанбул - в Авджълар, Гюнешли и Картал бе решено декларациите да се попълнят вътре в секциите и това сътвори напрежението:

„ Каква е тази ненавист? Просто не мога да ви схвана? В Германия по този начин ли е, в Англия, в Америка? “;

„ Не желаете да гласоподават турците. Това ви е главната цел “;.

„ Хората, които ще гласуваме, би трябвало на тези условия да отговаряме. Щом би трябвало, добре “, споделиха гласоподаватели пред микрофона на БНР.

Ситуацията в секцията в Гази Осман паша беше спокойна през целия ден. Неджат Осман - общоприет секретар на Асоциацията за помощ на емигрантите „ Гази Осман паша “:

" Имаме специфични рейсове, които организирахме за деня на изборния ден да транспортират хората тъй като е дъждовно ".

В Анкара в квартала на изселниците " Пурсаклар " също е имало безпорядък, споделя Тидже Аглач:

" Те там са множеството възрастни. И да знаят български, не могат да попълнят, допускам. Вече са на 80-80 и няколко години, в случай че желаят да гласоподават. Даже възрастните не желаят да гласоподават поради пандемията ".

След първичния безпорядък поради разпоредбите за попълване на заявления за вота обстановката в секциите се възстановява.

След тъжба излезе решение на ЦИК, че всички заявления за вота в чужбина могат да се попълнят и авансово, а не в секцията и обстановката се успокои. Дългите опашки обаче предизвикваха скупчване на хора и наложителното разстояние от метър и половина не се спазваше всеобщо.

Наложи се и интервенция на турската полиция, която охранява секциите, с цел да раздалечи хората един от различен.

В Бурса казусът е  бил решен още в ранните часове на изборния ден и декларациите се попълнят на открито, споделя доктор Юксел Юскан, който е и народен представител в Меджлиса от Народнорепубликанската партия, изрази отвращение:

" Тези, които са командировани от ЦИК, не знаят разпоредбите, Кодекса не знаят ".

И в Бурса опашките са дълги и няма разстояние сред хората: " Аз съм доктор. В тази пандемична обстановка хората по какъв начин ще се пазят, по какъв начин ще съблюдават физическото разстояние? Как? Това е безразумие. Наистина безразумие, с опрощение ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР