В ЦИК все още чакат здравен протокол за провеждането на

...
В ЦИК все още чакат здравен протокол за провеждането на
Коментари Харесай

ЦИК: Все още няма здравен протокол за изборите


В ЦИК към момента чакат здравен протокол за провеждането на изборите. Това стана ясно от думите на представителя на комисията Таня Цанева пред БиТиВи. Тя съобщи също, че в ЦИК даже не са били известени авансово за проектите на здравните управляващи да имунизират членовете на изборни комисии. Според нея обаче това няма по какъв начин да се случи до датата на вота 4 април. Затова Цанева посъветва партиите да търсят имунизирани или преболедували хора, които да ги съставляват в секционните комисии.

Още предходната седмица специалисти установяваха, че механически от оповестяването на имената на членовете на секционните комисии до изборите няма по какъв начин те да получат имунизация.

От през днешния ден стартира регистрацията на Районните изборни комисии. По отношение на СИК-овете обаче въпросът е по-сложен - няма опция съгласно графика на изборния развой назначение да се прави по-рано, което ще затрудни и процеса по имунизация на членовете.

" Партиите не могат да бъдат призовани да излъчат по-рано претендентите си, само че могат да стартират да търсят такива членове, които вероятно са преболедували или към този момент са ваксинирани против COVID-19. Всичко зависи от кривата на болестта. Логистиката ще е сложна и тежка. Става дума за към 100 000 души, които са ангажирани в изборния развой ", уточни още Таня Цанева.

Според нея е допустимо единствено членовете на районните изборни комисии да бъдат имунизирани, защото имената им ще са ясни по-рано. Тя сподели още, че медикаментите не са наложителни и зависи от всеки настрана, дали ще желае да му бъдат сложени.

Все още се чака така наречен здравен протокол, който би трябвало да дефинира стъпките в изборния ден, с цел да се подсигурява здравето на всички участници в изборния развой.

Все още не е ясно, дали в края на изборния ден всички бюлетини ще се събират в зала " Арена Армеец ", с цел да няма скупчване на доста хора на едно място.

Таня Цанева прикани към съблюдаване на ограниченията в изборния ден и по време на акцията преди този момент и помоли за прецизно носене на маски и съблюдаване на отдалеченост.

По думите й членовете на ЦИК научили от медиите, че в неделя трябвало да бъдат имунизирани. Нямахме информация по кое време стартира имунизацията на членове на ЦИК. И ние от медиите разбрахме. Получихме решението на Министерски съвет в петък. Изпратили сме писмо до здравния министър, с цел да получим информация във връзка с графика, належащо ли е правенето на лист, уточни Цанева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР