В Централноафриканската република (ЦАР) беше извършено покушение срещу генералния директор

...
В Централноафриканската република (ЦАР) беше извършено покушение срещу генералния директор
Коментари Харесай

В Африка извършиха покушение срещу руски бизнесмен, свързван с Вагнер

В Централноафриканската република (ЦАР) беше осъществено нападение против генералния шеф на компанията " Руски дом " Дмитрий Ситий , заяви пресслужбата на съветското външно министерство, представена от.

Инцидентът се е случил, когато Ситий е отворил изпратен до него колет, който се е оказал цялостен с експлозиви. Руснакът е тежко ранен и е откаран в една от лечебните заведения в Банги , столицата на Централноафриканската република.

Освен като началник на „ Руски дом “, Дмитрий Ситий е прочут и като създател на компанията Lobaye Invest, която е обвързвана със притежателя на Евгений Пригожин . През 2020 година той попадна под глобите на Съединени американски щати като чиновник на структурите на Пригожин.

Ситий беше включен и в следствието на Центъра за досиета за убийството на трима съветски публицисти в Централноафриканската република през 2018 година

" Вагнер " е паравоенна конструкция, забъркана в безредици и преврати в Африка, унищожаването на Сирия и анексията на Крим . Самият Пригожин до неотдавна отхвърляше, че е неин основател и заплашваше да съди всеки, който го свързва с тази войска.

През септември 2022 обаче Москва призна съществуването на частна съветска войска, покровителствана от управляващите. А олигархът Евгений Пригожин , който е прочут като " готвача на Путин " и основател на " заводи за тролове ", спря да крие, че е неин притежател.

След опита за ликвидиране на Ситий пресслужбата на компанията „ Конкорд “ на Пригожин популяризира изказване на предприемача, в което оповестява за по-ранни закани против генералния шеф на „ Руски дом “. Според думите му заканите са били за вероятен опит за ликвидиране на сина на Ситий, който живее във Франция .

Руското външно министерство дефинира случая като " терористична офанзива " и допусна, че задачата му е да се намеси в активността на „ Руски дом “ и да навреди на " сполучливото развиване на другарските връзки " сред Руската федерация и Централноафриканската република.

На собствен ред френските управляващи обявиха, че нямат нищо общо с детонацията, при която Ситий беше ранен, визирайки публикуваното изказване на Пригожин.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР