В цените, по които работят фирмите с договори с АПИ

...
В цените, по които работят фирмите с договори с АПИ
Коментари Харесай

Има огромни разлики в цените за кърпене на пътищата

В цените, по които работят компаниите с контракти с АПИ за поддържане на републиканските пътища, има брутални разлики. Голяма част от компаниите са дали цени, близки до пределните, до момента в който при други ценовите предложения са в пъти по-ниски. Огромни разлики има и в цените на употребяваните материали. Така да вземем за пример цената на магнезиевата луга за зимнно поддържане варира от 22 лева на звук до 1366 лева на звук.

Това демонстрира сравнението сред ценовите предложения, по които работят компаниите с контракти за АПИ за пътно поддържане до 2024 година 5-годишните контракти са сключвани през 2019 година и в този момент се оказаха наддоговорени в пъти над публично утвърденото финансиране. Пътният отрасъл сега стачкува с искане за погашение на цялостните суми, макар нелегално поетите размери действия .

Показателни за огромните разминавания в ценовите предложения са някои действия, неизискващи особена експертиза, като да вземем за пример отстраняването на огромни билбордове (над 32 кв. м.). При пределна цена за тази активност, избрана от АПИ в размер на 1500 лева, има компании, предложили над два пъти по-ниска цена. 604 лева на билборд да вземем за пример е офертата на консорциума " Политическа партия Варна 2018 ", 580 лева е офертата на " Политическа партия Шумен ". На този декор други сдружения са близо до лимита – 1499.96 лева желае за билборд " Северозапад ДЗЗД ", което работи на територията на Враца, 1485 лева е офертата на " Добрич 2019 "  и тъй наречените

Подобни огромни разлики има и при неспециализирани действия като премахване на плакати – цена от 5,1 лева на брой при " Политическа партия Варна 2018 "  срещу 11,98 лева на брой при ДЗЗД " Северозапад "  и други Разликата в цените, на които тези компании заплащат на служащите, не са задоволително огромни, с цел да оправдаят луфта в цените. Така да вземем за пример " Политическа партия Варна 2018 "  плаща  за пътен служащ 4,60 лева на час при 5 лева на час ставка за ДЗЗД " Северозапад ".

Сериозни разлики в цените има и при действия, изпълнявани в огромни размери. Така да вземем за пример ръчното изкърпване на настилка със студена асфалтова примес коства 250 лева на звук с всички типове разноски при компания " Европейски пътища ", която работи на територията на Пловдив и Пазарджик, и заплаща 6 лева часова ставка на пътен служащ. " Политическа партия Шумен "  иска за тази активност 295 лева на звук. На този декор цените на консорциумитте " Добрич 2019 "  и " Северозапад "  са близки до лимита от 390 лева – 388 и 389.99 лева на звук. Много огромни разлики има в позициите за ремонт на плочест улук. Цената при улук с отвор от 2 до 5 м. е 5000 лева на метър при " Европейски пътища " и 7324 лева на метър при " Политическа партия Варна 2018 ". В този случай " Добрич 2019 " желае 12 990 лева при пределна цена, избрана от АПИ в размер на 13 000 лева Доставката и монтажът на стоманобетонни детайли 2 на 2 м. коства 864 лева в офертата на " Политическа партия Варна 2018 "  при цена от 2100 лева – равна на пределната, още веднъж при консорциум " Северозапад ".

Според специалисти в сектора едно от обясненията за тези големи вариации е съзнателното предложение от страна на компаниите на повишени цени . За да проработи схемата, възложителят следва да предложи реалистично висока пределна цена и компаниите да се приближат с офертите си до нея, залагайки в цената и т.нар.  " такса чекмедже " . Така през обособени умишлено напомпани действия крайната цена на договорите се оскъпява доста, а не е ясно къде отиват парите от надхвърлените като стойност действия. 

Ако при строителните действия могат да се търсят някакви пояснения, при цените на материалите разликите по някои позиции са напряко втрещяващи . За един звук магнезиева луга " Пътстройинженеринг-Т ", което обслужва пътно ръководство " Търговище ", е предложило да вземем за пример доста скромна цена от 21,78 лв. на звук, до момента в който лугата в офертата на " Добрич 2019 " е 109 лева на звук. В същото време " Видин 2019 "  и " Северозапад "  предлагат цена от 1366 лева на звук луга . Индустриалната сол е 97 лева на звук в част от офертите, само че стига 178,20 лева в офертата на " Видин 2019 ". Грижата за храстчетата около пътищата също варира в огромни граници. 18,1 лева на декар коства обработката с химически препарати за ограничение на трънките в офертата на " Политическа партия Варна 2018 ". Тарифата по тази позиция достига 84 лева на дка при избрана от АПИ пределна цена от 85 лева

 

БЕЗ ХОД

В момента пътен бранш и районно министерство търсят решение какво да вършат с наддоговорените в пъти договори за пътно поддържане. При обща стойност на договорите от към 500 млн. лева без Данък добавена стойност до 2024 година по тях към този момент са предоставени действия за 1,4 милиарда лева При актуализацията на бюджета от финансовото министерство и Министерство на регионалното развитие предложиха осъществените действия да бъдат разплатени, а договорите да се прекратят и да се разгласят нови публични поръчки. Това значи ново разпределяне на картите в бранша. Не е ясно дали този вид стои сега на дневен ред. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР