В Троян откриха нова инсталация за предварително третиране на битови

...
В Троян откриха нова инсталация за предварително третиране на битови
Коментари Харесай

В Троян откриха две нови инсталации за отпадъци

В Троян откриха нова апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци и компостираща апаратура за разделно събрани боклуци в Регионалното хранилище, което обслужва общините Троян и Априлци.

Проектът на стойност 6,2 милиона лв. е финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, както и от общините Троян и Априлци.

При откриването на новите съоръжения кметът на Троян Донка Михайлова разясни, че посредством тях ще бъде понижено количеството на отпадъците, които стигат до депото.

„ Инсталацията ще разреши да бъдат отделяни отпадъците, които могат да бъдат модифицирани вторично и количеството, което ще стига на депото за твърди битови боклуци, ще бъде понижено сензитивно. Това директно ще рефлектира върху размера на такса „ битови боклуци “, която ще заплащат жителите и бизнесът “.

Михайлова добави, че таксата ще намалее.

Кметът на Априлци Тихомир Кукенски сподели, че 40% от отпадъците в общината могат да бъдат компостирани.

„ Понеже общината е на огромна територия, нямаме опция за разделно събиране на отпадъците и тази апаратура ще разреши огромна част от тях да бъдат употребявани наново, т.е. да бъдат рециклирани “.

По плана е основана инфраструктура за отнасяне, оползотворяване и екологично неутрализиране на битовите боклуци.

 Проектът е на стойност 6,2 милиона лв..
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР