В Троян днес ще бъде отбелязана 144-годишнина от превземането на

...
В Троян днес ще бъде отбелязана 144-годишнина от превземането на
Коментари Харесай

Троян отбелязва 144 години от превземането на Троянския проход

В Троян през днешния ден ще бъде маркирана 144-годишнина от завладяването на Троянския проход, една от най-важните борби по време на Руско-Турската освободителна война и освобождението на града. Ще бъдат поднесени и венци и цветя пред паметниците на военачалник Павел Карцов и на починалите за свободата герои.

Генерал Павел Карцов идва във към този момент опожарения Троян на 3 януари 1878 година, а ден по-късно воините му  потеглят към турските укрепления на билото на прохода при тежки зимни условия и минусови температури,  описа историкът Венета Илиева.

„ На места е имало преспи по 3-4 метра. Троянци обезпечават воловете, шейни, въжета, с които да се изтеглят оръдията. Колоната се е изкачвала 24 часа нагоре. На 5 януари към този момент и изкачено билото. “

Първият взлом е за  да се разузнае разположението на  укрепените турски позиции, а същинската офанзива стартира на 7 януари сутринта.

„ Генерал Карцов взема решение, че с изключение на фронтално, турските елементи да бъдат обходени и от изток. Така полковник Греков излиза в тила на турците. Частта на военачалник Татишчев  нападна фронтално. На 7 януари  в 2 часа след обяд частта на майор Духновски с взлом съумява да  превземе западната позиция на турското барикада. Троянският проход пада и това се смята за освобождението на Троян “, изясни Венета Илиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР