В три страни от Латинска Америка региона днес провеждат различни

...
В три страни от Латинска Америка региона днес провеждат различни
Коментари Харесай

Латинска Америка гласува: Еквадор и Перу избират президент, Боливия - губернатори

В три страни от Латинска Америка района през днешния ден организират разнообразни типове избори.

Леви и десни претенденти ще се борят за президентските постове в Еквадор и Перу . Типично за континента, огромна част от изпълнителната власт в двете страни е съсредоточена в ръцете на президента.

В Еквадор това е втори тур , до който доближи Андрес Араус  - протеже на авторитетния ляв някогашен президент Рафаел Кореа. Араус ще се изправи против консервативния банкер Гийермо Ласо.

Сегашният президент Ленин Морено ще напусне поста в края на май. През 2018 година той провежда референдум за ограничение на президентските мандати, който попречва ново издигане на Кореа.

Властта в страната евентуално ще остане социалистическа, макар че Еквадор е в тежко състояние от няколко години след срутва на петрола на международните пазари.

В Перу президентската борба занапред стартира , а претендентите са 18. Поне в прогнозите води 62-годишният Йони Лескано - юрист, католик, съперник на гей браковете и законните аборти.

Лявото евентуално ще се сплоти в лицето на Вероника Мендоса - опция за първа жена да стане президент на Перу.

Многообразието от претенденти включва още 79-годишния Ернандо Де Сото, някогашен стопански консултант на африканските диктатори Мубарак и Кадафи, известният футболен вратар Джордж Форсайт и крайнодесния милионер Рафаел Алиага, прочут като Порки -  покровител на свободната търговия и почитател на крайното католическо придвижване „ Опус деи “.

Боливия , където предходната година централната власт се върна в Движението за социализъм на Ево Моралес, избира на балотаж 4-ма значими губернатори , в това число за региона на столицата Ла Пас.

Във всяка от конкуренциите левите имат претендент, откакто при започване на март завоюваха множеството от районите още на първи тур.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР