В три столични района в София ще има небостъргачи. Това

...
В три столични района в София ще има небостъргачи. Това
Коментари Харесай

Манхатън пасти да яде! В три големи района на София небостъргачите ще никнат като гъби

В три столични региона в София ще има небостъргачи. Това изясни основният проектант на София Здравко Здравков по време на полемика за бъдещото развиване на столицата, проведена от Българска социалистическа партия. Той се разгласи против безредното появяване на небостъргачи. Според него би трябвало да се регламентира къде може да има високи здания в столицата.

Ще има ограничавания какъв брой висока може да е една постройка, изясни основният проектант. Ще има обособени три зони за небостъргачи. Това са Люлин, централна жп гара и в региона на гара Искър. Там ще може да се строят високи здания над 75 метра. Такива здания ще могат да се строят след позволение от СОС.

В други региони ще може да има здания до 25 метра. Предлага се трикратна такса за надвишаване на позволеното строителство. Нямаме време да отлагаме, сподели проектант Здравков. Трябва да се откри решение.

Кметът на София Йорданка Фандъкова желае до есента да има Закон за развиване на столицата, който да бъде препоръчан на законотворците.
Трябва да се вземе най-хубавото решение за всички, настоя и водачът на БСП-София Калоян Паргов.

Проектът на Закон за устройство на столицата позволява в зелените площи да се строят само детски площадки и подземни гаражи. Ограничението в закона се прави, с цел да се усъвършенства средата за живот в София. Цели се също и прекъсване на градежите върху зелените площи, понижаване на транспортния трафик и рекламните билбордове.

Досега междублоковите пространства попадаха под еднакъв режим с парковете и това позволяваше лесното им застрояване, в това число с висока дървесна растителност.

Облекчава се режимът за създаване на площадки за игра за деца до 12-годишна възраст. Предложеният ред планува опция, когато се постанова опазване на съществуващи към датата на влизане в действие на закона недвижими културни полезности и спортни обекти, Столичният общински съвет да утвърди обстоен организационен проект в отклоняване от устройствените индикатори на приложението от Закона за устройството и застрояването на Столична община.

Предложени са промени в Закона за териториално разделяне на Столична община и огромните градове, свързани с уточняване на границите на региони в Столична община.

Предлага се премахване на пропуски като към устройствените зони и независими терени на зелената система са добавени терени на зелената система (Тбз), естествени резервати, естествени паркове (Рпп) и предпазени местности и естествени забележителности (Рдз).

Озеленените площи в жилищните комплекси нямат свое независимо наличие в Общ устройствен план и надлежно би трябвало да бъдат регламентирани настрана от терените на устройствена зона, което е направено в плана с обозначаването на тези терени като Тжк.

В терените, избрани с обстоен организационен проект за Тжк, според плана, се позволява се създаване на площадки за игра и на подземни гаражи, като строителството на подземни гаражи се позволява, когато капиталовия план планува озеленяване върху цялата повърхност над гаража, в това число с висока дървесна растителност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР