В този момент няма възможност за по-ниски цени на горивата

...
В този момент няма възможност за по-ниски цени на горивата
Коментари Харесай

Търговци за горива: Цените са оптимално, не може да са по-ниски

В този миг няма опция за по-ниски цени на горивата на пазара. Цената на колонките е оптимална, различен е въпросът по какъв начин се сформира тя, когато имаме стопански индивид, който държи 80% от пазара и се получава лек дъмпинг. Това разяснява пред Българска национална телевизия Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Според него да се предвижда растежът в цените на горивата все още е спекулативно. Подчерта обаче, че няма по какъв начин да има по-ниски цени, а краткосрочната прогноза е, че в околните месеци те даже ще се усилват.

Ако войната завърши, тогава ще виждаме цени под три лв., добави Хаджидимитров.

Идеята е, в случай че са правилни обстоятелствата, че най-голямата компания купува по-евтин нефт, на вътрешния пазар цената да бъде по-ниска, изясни той.

Когато цената на едро е изравнена с цената на дребно, няма никакър търговски марш. Реално, се работи без никаква облага.

Да се чакат банкрути е мощно казано, само че ще има едно краткотрайно затваряне в дребните обитаеми места, добави Хаджидимитров.

Изказването на един някогашен министър, че компанията, която държи 80% от пазара печели 10 милиона дневно е малко пресилено, само че може да се приказва за 5 милиона дневно.

Зануляват ни нас, няма късмет да работим, сподели Хаджидимитров.

Държавата би трябвало да си влезе в ролята и да види за какво се получава този дъмпинг. Когато има толкоз недоволства в Комисия за защита на конкуренцията и то от дребни обекти, това би трябвало да се ревизира. Лошото е, че се работи със закани. Това не са правилни практики. Ние сме сътрудници на страната, а работим под един стрес, под една опасност непрестанно, изясни Хаджидимитров.

Да фаворизираш компания, която през последните 20 години не е внесла един лев налог облага, не е правилно, добави той.

По думите му, обстановката за дребните търговци на пазара на горива сега е стресираща.

Хаджидимитров разяснява и препоръчаната от държавното управление мярка за финансова помощ от 25 стотинки на всеки литър заредено гориво.

Идеята е добра, само че цялата административна тежест се трансферира на бизнеса. Когато страната реши да подкрепя хората, значи да си свърши цялата работа. Не да натоварва бизнеса, а да го разтоварва.

Той дефинира плануваните 25 стотинки за литър като популистка мярка.

За мен не е номерът да минава през биснеса това. Аз съм сигурен, че в нашия отрасъл не са удовлетворени от тази концепция на държавното управление, добави Хаджидимитров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР