В този момент не мога да кажа дали има напредък

...
В този момент не мога да кажа дали има напредък
Коментари Харесай

Ковачевски: Не мога да кажа има ли напредък с България

В този миг не мога да кажа дали има прогрес по повод постигането на взаимно допустим документ с България. Разговорите сред експертните групи на министерствата на външните работи не престават и когато има избран прогрес, ще бъде обявено на равнище министри. Това съобщи през днешния ден министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски след срещата с българския си сътрудник Кирил Петков в Рим.

Македонският министър-председател акцентира, че когато има взаимно допустим и за двете страни документ, това ще бъде обявено на необятната общност.

На срещата на двамата министър председатели участваха и външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи, които осведомиха за хода на диалозите на равнище специалисти на външнополитическите ведомства.

Ковачевски заяви, че е контрактувано диалозите да продължат за двете министерства да реализират документ, който би бил допустим и за София, и за Скопие и би сложил основата за решение на откритите въпроси.

„ Не сме разговаряли въобще дали има нови условия от страна на България. Работи се върху въпросите, които бяха отворени по-рано, за тях към този момент съществува така наречен португалско предложение, което е в основата на диалозите сред министерствата на външните работи и сега не мога да кажа, че има прогрес за постигането на взаимно задоволително решение. Докато няма документ, за прогрес не може да се говори”, съобщи Ковачевски.

Той акцентира, че срещата с Кирил Петков е била извънредно градивна и двамата са разискали редица тематики.

По отношение на упованията от идната среща на върха на Европейски Съюз през юни Ковачевски сподели, че не желае да се обвързва с дати, тъй като „ страната ни е прекомерно дълго пленник на дати от месец на месец”, а „ това не зависи единствено от нас, а от решението на 27-те държави-членки на ЕС”.

„ Независимо от резултата през юни, държавното управление и страната имат доста явен проект какво ще се прави в бъдеще. Независимо от резултата ние с България сме прилежащи страни, имаме открити въпроси, които би трябвало да бъдат прегледани, и незабавно, щом се стигне до решение, което ще бъде задоволително, ще го обявим”, сподели Ковачевски. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР