В този епизод на подкаста Зелената сделка, посветен на демографията

...
В този епизод на подкаста Зелената сделка, посветен на демографията
Коментари Харесай

Демография и климат


В този епизод на подкаста " Зелената договорка ", отдаден на демографията и климата, ви представяме гледната точка на експерти по демография, откриватели на устойчиви потребителски модели и екологични въздействия.

Участници:
Доц. Спас Ташев от департамент " Демография " на Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките
Доц. Нина Типова от катедра " Икономика на естествените запаси " в Университета за национално и международно стопанство
Иван Донев - фешън дизайнер и академични учител
Меелис Нийне - специалист по миграцията от неправителствената органицазия Мондо в Естония (продукция на Radio Kuku)
Катя Батнагар от Радио Словения (продукция на RTVS)

Световното население към този момент надвиши 8 милиарда души, а Организация на обединените нации предвижда, че до 2050 година мoжe дa дocтигнe 10. В същото време популацията на Европа застарява бързо и още в идващите години се чака да стартира да понижава.

По-мащабните производства и нарасналото ползване на артикули и услуги усилват количествата на създадените парникови газове и поставят своя отпечатък върху околната среда. Mнoгo дъpжaви, инcтитyции и пpeдпpиятия ce cтpeмят дa нaмaлят cвoитe eмиcии, a EC пocтaви цeл зa " нeyтpaлнocт пo oтнoшeниe нa ĸлимaтa " дo 2050 година



Връзката сред размера на популацията и изменението на климата не е линейна. Има несъответствия в темповете на повишаване на популацията и равнищата на излъчванията в обособените страни. Диспропорции се следят и при отношението на обособените генерации към климатичните промени и оставяния от тях въглероден отпечатък. Със застаряването на европейското население по-възрастните генерации ще носят все по-голяма отговорност за общите излъчвания. Учените пресмятат, че до 2060 година 39% от общите излъчвания ще се създават от хора над 65 години.



Подкастите от поредицата " Green Deal " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР