В този час в Комисията за енергийно и водно регулиране

...
В този час в Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Обществено обсъждане в КЕВР за цените на тока и парното

В този час в Комисията за енергийно и водно контролиране се организира публично разискване на проектоцените за тока и парното от 1 юли. Проектът на регулатора планува приблизително нарастване за топлофикационната услуга в страната от 39%, а на електрическата енергия - 3,3 на 100.

Целта на публичното разискване е да се даде опция на цивилен организации, синдикални, работодателски, на омбудсмана, да изкажат своето мнение по проектопредложението за нови цени, направено от КЕВР. То планува нарастване на парното за София с 38.9%, Пловдив с над 23%, Варна - над 30%.

Най-голямо е повишаването за Разград, Велико Търново, Плевен и Бургас, което се движи сред 45 и 51л4 на 100.

Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че не е съгласна с по този начин препоръчаното покачване, защото то не е съобразено с покупателната дарба на популацията, защото действително нарастване на приходите на българите няма, на фона на скока на енергийните цени.

Председателят на КЕВР сподели за " По света и у нас ", че пристигналият танкер с полутечен американски газ и предстоящият втори в границите на този месец, няма да окажат въздействие върху топлофикационната услуга. Той обаче увери, че регулаторът прави всичко допустимо, с цел да не допусне шоково нарастване на цените.

" Тази обстановка, в която се намираме, на изключително огромен растеж на инфлацията, всяко нарастване на енергийните цени, даже минимално, ще бъде мъчно търпимо за хората. Планираните увлечения на цените на топлата вода и на парното, съгласно мен, са неприемливи за потребителите, чиито приходи сега не се усилват ", сподели Диана Ковачева, омбудсман на Република България.

" Комисията прави всичко допустимо да понижи ценовия потрес. В някои области, като с електричеството, това е допустимо, тъй като България създава електричество. В някои области, като доставките на газ, не може, тъй като България не създава газ. Тези доставки, които се получават в този момент за месец юни преди началото на ценовия интервал няма да окажат някакво въздействие върху прогнозата на КЕВР. Прогнозата остана непроменена 39% приблизително покачване на топлинната сила ", сподели Станислав Тодоров - ръководител на КЕВР.

В бранш " Електроенергия " препоръчаното покачване е сред 2.3% и 4.5% според от другите райони в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР