В Топлофикация София“ има технологии от средата на миналия век,

...
В Топлофикация София“ има технологии от средата на миналия век,
Коментари Харесай

Защо сметките за парно са високи – какво откри проверка в „Топлофикация София“

В „ Топлофикация София “ има технологии от средата на предишния век, а жителите заплащат цената за пропуснати екологични и ефикасни решения. Така от Сметната палата разясняват положението на сдружението след изработен одит за интервала от 01.01.2018 година до 31.12.2020 година

„ Ръководството на „ Топлофикация София “ и едноличният притежател на сдружението – Столична община, не са направили нужните вложения за софтуерно възобновяване на производството и това води до утежняване на финансовото положение на сдружението и неспособност да погасява непрестанно растящите отговорности към доставчиците. Тази отрицателна наклонност е известна от години, само че все пак не са подхванати ограничения за рационализация на активността “, написа още в документа.

Според Сметната палата тежкото финансово положение на „ Топлофикация София “ ЕАД се въздейства от външни и вътрешни фактори. Ако външните фактори като цената на природния газ и цената на квотите за нездравословни излъчвания не зависят от решенията на управлението, то от неговите управнически решения зависи повишението на индустриалната успеваемост и екологичните характерности на централите. При подобаващи ограничения би се оптимизирало употребяваното количество природен газ и биха се лимитирали плащаните от сдружението количества генерирани въглеродни излъчвания.
 
Остарялата и неефективна технология за осъществяване на главната активност на сдружението води до неспазване на европейските екологични правила на допустимите излъчвания азотни оксиди и парникови газове, както и до нарастване на цената на топлоенергията, която се заплаща от жителите, безапелационни са инспекторите.
Според тях „ Топлофикация София “ ЕАД е в тежко финансово положение, трайно нерентабилно и със задълбочаваща се несъстоятелност и декапитализация.
 
Ръстът на насъбраните загуби към края на 2020 година възлиза на близо 740 млн. лева За последно сдружението е имало облага през 2012 година Задълженията на сдружението към края на 2020 година надвишават 1 милиард лв.. 75% от тях са по договорите за доставка на природен газ и се равняват на 63 на 100 от сумата на личния капитал и пасивите на сдружението.
 
Сред вътрешноорганизационните фактори за отрицателната наклонност са решенията и дейностите на управлението и на едноличния притежател на капитала - Столична община. В интервала от 2018 година до 2021 година не е провеждан обществен конкурс за избор на състав на членовете на Съвета на шефовете и Надзорния съвет на „ Топлофикация София “ ЕАД. Това е жестоко нарушаване на законодателството и положителните практики, които обезпечават бистрота на критериите и решенията за асортимент и подсигуряват възлагането на ръководството на сдружението на най-компетентните претенденти.

Основните ограничавания на външната среда са свързани с това, че сдружението работи на контролиран пазар и разполага с дребни благоприятни условия да въздейства върху определянето на цените на топлинната и електрическа сила, които образуват главните доходи на предприятието. Дружеството е изложено и на значителен риск, обвързван с цените на природния газ. Утвърдените през 2020 година ретроактивни цени на природния газ и на топлинната и електрическа сила, и зародилите в тази връзка отговорности за възобновяване на суми по веригата на доставки, са оказали отрицателно въздействие върху паричните потоци на „ Топлофикация София “ ЕАД, а оттова и върху настоящата ликвидност на сдружението, показват от Сметната палата.

Изпращат втори сметки за парно

Според отчета измежду главните аргументи за систематичното струпване на отговорности и надлежно за реализирането на загуба от активността са периодите и изискванията, при които сдружението купува природния газ от публичния снабдител. Съгласно настоящия през одитирания интервал контракт за доставка на газ, в период до 3-то число на съответния месец „ Булгаргаз “ ЕАД издава две фактури за по 50 на 100 от декларираното количество газ. По контракта „ Топлофикация София “ заплаща декларираното количество газ, без значение дали е употребявано или не в производството на топлинна и електрическа сила. Първата фактура е платима до 7-мо число на месеца, а втората до 15-то число, като при неспазване на контрактуваните периоди „ Топлофикация София “ ЕАД дължи наказателна клауза за веселба. В същото време, сдружението фактурира топлинната сила на своите клиенти след приключване на месеца, за който се отнася услугата, като според общите условия за продажба на топлинна сила, битовите клиенти разполагат с 45-дневен период за заплащане, а стопанските - с 30-дневен период. В резултат на всичко това се образуват несъответствия сред входящите и изходящи парични потоци, които основават ликвидни усложнения и водят до циклично струпване на отговорности към доставчика на природен газ.
 istock istock
За подобряването на финансовото положение на „ Топлофикация София “ ЕАД основна е Инвестиционната стратегия от Бизнес проекта 2015 година – 2019 година, чието осъществяване би оказало значително въздействие върху постигането на плануваните стойности на създадена сила, доходи и разноски, а от там и върху упования финансов резултат от активността. Планирани са вложения за към половин милиард лева, само че са осъществени едвам 33 на 100 от тях. Не са реализирани главните цели от осъществяването им - стабилизиране на сдружението посредством повишение на енергийната успеваемост при производството и доставката на сила, резистентност, надеждност и екологичност на активността, включително посредством осъществяване на високоефективно комбинирано произвеждане. В резултат, предстоящата възходяща наклонност в развиването на сдружението не е реализирана.
 
Поради неналичието на рационализация е невероятно да се усъвършенства потреблението на природен газ и да се ограничи генерирането на обилни количества парникови газове, което от своя страна води до превишение на възможни правила и редовно нарастване на разноските за закупуване на квоти излъчвания.
 
Средната възраст на експлоатираните уреди и съоръжения е към 36 години, като в главната си част те са проектирани и построени по технологии от средата на 20-ти век и не дават отговор на актуалните условия за успеваемост и запазване на околната среда. Това води до обособяване на основни количества въглеродни излъчвания и обвързване за закупуване на квоти СО₂, чиято цена доста е повишена на енергийния пазар. Ако бяха осъществени плануваните вложения в съответните периоди, би могло да се чака понижение на количеството отделяни излъчвания въглероден диоксид за интервала на деяние на бизнес проекта с близо 250 хиляди тона, което би довело и до икономисване на обилни разноски за покупка на квоти (емисии) парникови газове, демонстрира инспекцията.

„ Топлофикация София “ ЕАД има обвързване да ограничи излъчванията и на други замърсители, отделяни в атмосферата от централите на сдружението, каквито да вземем за пример са азотните оксиди. Но софтуерната идея, по която са построени съществуващите котли в централите е прекомерно друга от актуалните екологични стандарти и не разрешава модернизиране на оборудванията по планувания метод, тъй че да се обезпечи съблюдаване на допустимите правила за отделяни азотни оксиди.
 
По данни на Изпълнителна организация околна среда, двете най-големи мощности на сдружението - Топлоелектрическа централа - София и Топлоелектрическа централа - София Изток надвишават допустимите правила на азотни оксиди доста – до 3 пъти за Топлоелектрическа централа - София Изток и до 5 пъти за Топлоелектрическа централа – София, което е в нарушаване на европейските наставления.
 
 40% от приходите на всеки пети у нас отиват за ток, вода и парно
Важно е да се посочи още един път, че цените на природния газ и на квотите въглеродни излъчвания са пазарни и не зависят от „ Топлофикация София “ ЕАД и сдружението не разполага с механизми за въздействие върху тяхното установяване. Но употребяваните количества природен газ по най-ефективен метод, както и генерираните количества въглеродни излъчвания зависят от софтуерното положение на централите и екологични характерности на инсталациите, което е под надзор на сдружението.

През 2019 година Общинският съвет разпорежда на управлението на „ Топлофикация София “ ЕАД да предприеме дейности за избор на самостоятелен интернационален съветник, който да изследва опциите за софтуерно обновяване и финансово стабилизиране на сдружението. В отчета на консултанта, показан на Столична община през февруари 2022 година, са набелязани съответни ограничения за рационализация, надграждане и възстановяване на сигурността и успеваемостта на централите и на топлопреносната мрежа, които са оценени на 860 млн. евро.

" Топлофикация София " с над 339 милиона лв. отговорности към " Булгаргаз "

Според консултанта, обезпечаването на финансиране за тези ограничения е обвързвано с осъществяването на две предпочитани дейности, а точно диверсификация на доставките на природен газ (т.е. намиране на различни източници на доставки) и сключване на един или повече дълготрайни контракти за покупка на електрическата енергия, която ще се създава от новоизградените мощности. Допълнително е посочена и значимостта от предоговаряне на съществуващите условия за погасяване на насъбраните отговорности към БЕХ ЕАД и „ Булгаргаз “ ЕАД, тъй че да се обезпечи опция на сдружението да получи и обслужва нови кредитни линии за финансиране на капиталовите планове.
 
По време на одита са открити и нарушавания на законодателството при възлагането на публични поръчки и недобро стопанисване на недвижими парцели на сдружението - жилища и обекти с комерсиално предопределение.

Имотите на сдружението
 
„ Топлофикация София “ ЕАД има жилищни парцели (апартаменти) в гр. София, бази за отдих и за образование, търговски обекти (нежилищни имоти) - магазини, центрове за обслужване на клиенти/каси за възнаграждение на комунални услуги.
 
Част от стопанисваните парцели, представляващи капиталови парцели, са негодни за прилагане. Жилищните парцели не са отдавани чартърен през одитирания интервал, като се изключи един апартамент – на член на Управителния съвет на Топлофикация София “ ЕАД за интервала от март 2019 година до май 2020 година, и са генерирали единствено разноски без никакви доходи. От сдружението са осъществявани действия по хотелиерство за част от почивните бази, макар неналичието на категоризация, в нарушаване на Закона за туризма.
 
 istock istock
От тестваните контракти за наем е открито, че по нито един не е обновена наемната цена съгласно плануваните клаузи. Някои наемни цени не са обновени над 10 година, има даже контракт, преустановен в края на одитирания интервал, чиято наемна цена не е променяна 18 години. Не са начислявани и претендирани неустойки или лихви за забавено заплащане на месечните наемни цени. По 5 контракта за наем парцелите са употребени от едни и същи наематели за повече от 25 години, без процедури за отдаването им чартърен съгласно законовите условия.
 
Няма данни за осъществяване на капиталовите проекти от наемателите, както и за поискани неустойки за неизпълнението. Например по три контракти с наемател на почивната станция в гр. Приморско са планувани за две години вложения за над 200 хил лева, само че няма данни да са изпълнени капиталовите проекти.
 
Всичко това лишава сдружението от регулярни доходи от парцелите. Същевременно поддръжката и стопанисването им изисква разноски за възнаграждение на налог върху недвижимите парцели, такса за битови боклуци, режийни и други ”, излиза наяве от одита.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР