В Токио и Нагоя проведохме 40-тата междупарламентарна среща ЕС- Япония.

...
В Токио и Нагоя проведохме 40-тата междупарламентарна среща ЕС- Япония.
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова с ключови срещи и разговори в Япония


„ В Токио и Нагоя организирахме 40-тата междупарламентарна среща ЕС- Япония. С делегацията от Европейския парламент се срещнахме с народни представители, посланици на Европейски Съюз, представители на локалната власт, с представители на Министерството на интернационалните връзки, Министерството на стопанската система, търговията и промишлеността, с представители  на Министерството на земеделието, Министерството на защитата, с гуверньора на Токио, с основни японски компании и Неправителствени организации. Дипломатическите връзки с Япония са най-дългогодишното стратегическо партньорство на Европейски Съюз. “ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова след визитата й в Япония. Няколко тематики бяха разисквани по време на срещите й в страната на изгряващото слънце.
 
В региона на енергетиката:
•       Ядрената енергетика продължава да бъде основен приоритет за Япония. Въпреки трагичните развития от близкото минало, страната е твърдо решена да върне в употреба съществуващите нуклеарни централи (спрени след случая във Фукушима) след инспекции за сигурност.
•       Предвиждат се съществени вложения в построяването на слънчеви панели. Наличието на слънчеви панели е наложително в новопостроените здания.
•       Енергийната успеваемост е приоритет, изключително когато става въпрос за сградния фонд на Япония. До 2050 година се планува 50% от постройките в Токио да бъдат сменени с новопостроени енергийно ефикасни структури.
 
В региона на промишлеността:
•       Автомобилният бранш е напълно ориентиран към произвеждане на колите на бъдещето, захранващи се с електричество или водород.
•       Новите способи на превоз се развиват с цялостна мощ – летящите коли ще бъдат на пазара до 2025 година, дронове за превоз на артикули са към този момент факт, а новите технологии в железопътната промишленост ще усилят съвсем двойно скоростта на влаковете-стрела.
 
В региона на нововъведенията, технологиите и старт-ъпите:
•       Нагоя и районът са водещи в сферите на роботиката, автомобилната и авиационната промишлености.
•       Нагоя цели да се трансформира в международен център и развъдник за старт-ъпи. За да се реализира тази цел, се планува създаване на един от най-големите в света центрове за развиване на изкуствен интелект. Приоритет за този район в Япония остава образованието и развиване на интернационалните връзки с основни механически университети в света за привличане на гении.
 
Япония демонстрира стратегическа предвидливост в следването на политиките на бъдещето: зелена сила, технологии, нововъведения, зелен превоз и промишленост, стимулиране на новаторски започващи предприятия, развиване на образованието.
 
С посланика на България в Япония Н.Пр. госпожа Мариета Арабаджиева, представители на университетските среди, българи, намерили своята реализация в Япония, и другари на България Цветелина Пенкова обмени хрумвания за затвърждаване на връзките сред България и Япония. „ България е измежду най-разпознаваемите европейски страни в Япония, само че с цел да се поддържа тази обстановка е нужна ясна държавна тактика и позиция. “, показа Пенкова след множеството извършени диалози.

„ Посланик Арабаджиева е измежду най-уважаваните посланици от Европейски Съюз в Япония, тя работи неуморно за одобряване имиджа на нашата страна. Вече има лекторати по българистика в шест японски университета и се работи те да се усилят “, разяснява евродепутатът. С Красимир Иванов, началник на работа търговско-икономически въпроси, Пенкова разиска опциите и провокациите за българските и европейските компании на японския пазар. С госпожа Акико Игая, общоприет секретар на Българо-японската асоциация, беседва за задълбочаване на комерсиалния и културен продан сред двете страни.

„ Япония дефинира Европейски Съюз като най-важния си стратегически сътрудник и непроменяемо следва амбициозните цели, които Европейски Съюз начертава. Ние също би трябвало да проявим тази предвидливост и да приоритизираме дългогодишното стратегическо партньорство със страната на изгряващото слънце “, сподели Цветелина Пенкова.
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР