В тези местни избори избирателите ще гласуват основно по постоянен

...
В тези местни избори избирателите ще гласуват основно по постоянен
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: В тези местни избори избирателите ще гласуват основно по постоянен адрес

В тези локални избори гласоподавателите ще гласоподават главно по непрекъснат адрес. Изключение са гласоподавателите, които са регистрирани по сегашен адрес в обитаемо място, друго от непрекъснатия им адрес. Това съобщи Росица Матева, зам-председател и представител на Централната изборна комисия (ЦИК), в предаването " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

" До 14 октомври тези жители би трябвало да подадат заявление в общинската администрация по сегашния си адрес, че желаят да гласоподават по този адрес, не по непрекъснатия. Така ще бъдат включени в описите за гласоподаване по сегашен адрес. В същото време са заличени от описите за гласоподаване по непрекъснат дарес, с цел да няма повтаряне “, уточни Матева.

Важно е гласоподавателите да знаят, че не могат в изборния ден да решат да гласоподават по непрекъснат адрес, откакто са пуснали заявление за гласоподаване по сегашен, подчертя представителят на ЦИК. Тези, които имат регистриран сегашен адрес, друг от непрекъснатия, и не са подали заявката, нямат право в изборния ден занапред да подадат такова. Те глауват по непрекъснатото си местоживеене. " Вчера ЦИК изпрати писма до псички кметове на общини, с цел да обезпечат дежурни и в събота, тъй че жителите да могат да подадат заявление за гласоподаване по сегашен адрес и на следващия ден, когато е крайният период “, успокои жителите Росица Матева.

На 14 октомври изтича и срокът за подаване на заявление за гласоподаване с преносима урна, който касае жителите с увреждания. Трудната пъргавина би трябвало да бъде удостоверена с медицински документи. Към заявките няма потребност да бъдат представяни решения на ТЕЛК и НЕЛК, само че е добре гласоподавателите да приложат копие от медицински документ, удостоверяващ тяхната диагноза, към заявката за гласоподаване с преносима урна. Поне 10 гласоподаватели от едно и също обитаемо място би трябвало да са подали такова заявление, с цел да се сформира преносима секционна изборна комисия и те да могат да гласоподават от домовете си. Носят се бюлетините и изборните описи, само че другите живеещи с трудноподвижния човек нямат право да гласоподават в преносимата урнарецени говоритлят на ЦИК.

" Когато има друго лице – с повредено зрение или трудноподвижно, само че въпреки всичко имащо опция да излезе от у дома, те имат право да гласоподават не в плануванаъа секция, в случай че тя е на втори или трети етаж на постройката, а във всяко място, където има изборни секции. В тях машините за гласоподаване ще бъдат сложени на комфортни за хората с инвалидни колички места, а параваните ще бъдат по-широки “, сподели още Росица Матева.

Избирателите, чието увреждане не им разрешава да гласоподават независимо, могат да посочат медиатор, който да гласоподава от тяхно име. Ако този медиатор или компаньон обаче няма право да гласоподава в съответната секционна комисия, той няма да може да упражни правото на глас.

Проверката за разпределението ни в изборния ден – къде сме записани да гласуваме, се случва през уеб страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване “ – ГРАО. Информация в коя секция на кой адрес ще пускаме бюлетина излиза на уеб страницата, откакто въведем ЕГН-то си.

Ако тайната на вота е нарушеиа в изборния ден, секционната изборна комисия (СИК) е способена да възвърне реда и да в профил нарушаването. Ако съгласно гласоподавателите тази комисия прави нарушаване, се алармира общинската изборна комисия, обясни Матева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР