В тежките коронавирусни времена жителите на италианския остров Джильо се

...
В тежките коронавирусни времена жителите на италианския остров Джильо се
Коментари Харесай

Жители на италиански остров резистентни към коронавируса

В тежките коронавирусни времена жителите на италианския остров Джильо се оказаха същински феномен: нито един от тях не се е разболял от. Учените са мощно озадачени, защото на острова нееднократно са идвали инфектирани хора от континента, а самите поданици на острова не съблюдават физическа отдалеченост между тях. Резултатите от проучването са оповестени на уеб страницата.
Остров Джильо се намира покрай крайбрежията на и е едно от дребното места в Италия, в които до момента измежду локалното население няма нито един регистриран случай на болен от COVID-19. Всички случаи са били единствено при идващи на острова туристи, които контактували интензивно с локалното население. Това, обаче, не е довело до разпространяване на болестта.
Фериботът пътува два пъти дневно до острова и всякога оставя по десетина индивида от континента. Малкият остров е затворена система, а гъстотата на популацията там е една от най-големите в страната.
През пролетта на 2020 година на острова не са издавани наставления за съблюдаване на отдалеченост или каквито и да е. Логиката сочи, че при тази обстановка и при смесването на локалното население с приходящи би трябвало да докара до всеобщо заразяване. Но това не се случило.
Феноменът провокира интереса на учените, които под управлението на Антонио Боняни от университета в Милано направиха необятно серологично проучване напролет на предходната година. Те желали да схванат, каква е повода за устойчивостта на локалните поданици към ковид. Авторите на изследването търсели към SARS-CoV-2 и безсимптомни случаи, в случай че имало такива. В проучването взели участие всички възрастни поданици от трите съществени обитаеми места на острова.
Учените ревизирали 634 поданици на острова и 89 приходящи. Антитела IgM са открити единствено у един от жителите, дошъл на Джильо в края на пролетта, който прекарал заболяването.
 Коронавирусът мутира. Доколко е ефикасна имунизацията на BioNTech/Pfizer Коронавирусът мутира. Доколко е ефикасна имунизацията на BioNTech/Pfizer
Нека стартираме с положителната вест: Разработената от фирмите BioNTech и Pfizer ваксина против ковид би трябвало да пази и от новата...
Според медиците, за неналичието на случаи на COVID-19 на острова може да има две аргументи.
На първо място е чистият въздух – неналичието на нечисти частици е изиграла решителна роля за ограничение разпространяването на инфекцията.
Но второ място е вероятното съществуване на пресечен имунитет против непосредствен до епидемиологичния патоген измежду всички поданици на острова. Според учените, тази версия наподобява най-достоверна.
Те считат да създадат още един серологичен скрининг в разгара на туристическия сезон, когато се чака на острова да дойдат хиляди туристи, както и да проучат в детайли особеностите на микроклимата на острова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР