В технологичния свят се случват изключително интересни неща, но те

...
В технологичния свят се случват изключително интересни неща, но те
Коментари Харесай

Георги Караманев за социалните мрежи: Гигантите вече знаят всичко за нас и ставаме все по-манипулируеми

В софтуерния свят се случват извънредно забавни неща, само че те остават необяснени за по-голямата част от хората. Те засягат неща, които са доста по-големи от самия него и касаят въпроси, тематики и проблеми, които засягат всички ни.  

Това сподели програмистът и публицист Георги Караманев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Преди две години и половина той основава уеб страницата " Дигитални истории “. Идеята се ражда непринудено. " Бях минал към програмиране и в един миг усетих, че се случват доста забавни неща в тази област, които би трябвало да бъдат разказани, а не се разказват. И започнах стихийно – всяка седмица създавах по два много дълги текста, напълно некомерсиално, единствено за наслаждение и смисъл. Постепенно се натрупаха съвсем 300 текста. Имам хрумвания за най-малко още толкоз. Оттук нататък огромното предизвикателство беше по какъв начин да превърнем тези текстове в книга “, описа Георги Караманев.  

Така благодарение на редактора Мирослав Александров той избира осем огромни въпроса, на които се пробва да отговори. " На всеки от тях давам четири отговора. Два отговора – с текстове, които аз назовавам " софтуерна журналистика “, текстове, в които се пробвам да представям софтуерните тематики по едно и също време налично, разбираемо, с малко по-човешки взор и със лична позиция, тъй като мисля, че това доста липсва в представянето на такива тематики. На всеки от огромните въпроси описвам и по две истории, много разнородни – от стартъпи до писатели, създали впечатляващи прогнози. Много беше мъчно да избера обичаните си истории. Мисля, че се получи нещо подредено и свястно, една по-голяма картина. С книгата се пробвам да дам една малко по-обобщена визия за това до каква степен сме стигнали и накъде отиваме “, изясни писателят. 

Най-голямата тематика за него е информираността и методът, по който се трансформира отношението ни към медиите. " Сега доста постоянно за доста хора информацията се изчерпва с това да отвориш фийда на обичаната си обществена мрежа и каквото той ти подбере. Оттам нататък естествено, че и политиката ще последва тези процеси, откакто там се образуват най-големите масиви от информация. Но това дава големи благоприятни условия за операция, тъй като логаритмите са направени по този начин, че ни карат да останем по-дълго в този фийд, което се случва като ни демонстрират нещо, което доста ни харесва, или като ни демонстрират нещо, което доста ни ядосва и сме подготвени да извадим шпагите и да спорим кой е прав. Възможностите за операция са свързани с това, че колосите към този момент знаят всичко за нас. Така ние ставаме доста по-манипулируеми същества “, счита Георги Караманев.  

Според него политиката през днешния ден е значително доминирана от това, което се случва в обществените мрежи. " Най-големите ни проблеми като общество – разделянето, експанзията, неспособността да се сплотяваме, да търсим другата позиция и да я одобряваме, са тематики, които са родени значително от осведомителните технологии, за които не си даваме сметка “, разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР