В тази дълбока криза служебното правителство категорично няма да повдига

...
В тази дълбока криза служебното правителство категорично няма да повдига
Коментари Харесай

Радев против излизането на българските потребители на свободния пазар

„ В тази дълбока рецесия служебното държавно управление изрично няма да повдига тематиката и няма да работи за това българските жители - битовите консуматори да отидат на свободния пазар за електрическа енергия.

Надявам се и идващото държавно управление да не го прави. “

Това съобщи пред български публицисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той приказва на втория ден от Европейския съвет, чиято основна тематика е възпиране на високите цени на силата в Европейски Съюз.

„ Важно е при всички ограничения, които се вземат, България да следи да не допусне по никакъв метод накърняване на нашия интерес. Да не допуснем да стане по този начин, че България да трансферира средства към някоя страна с по-големи финансови благоприятни условия “, добави президентът.

Засега няма детайлности по какъв начин ограниченията, за които се споразумяха тази нощ европейските водачи, ще повлияят на страната ни. На този стадий не би трябвало да се приказва в елементи, защото по думите на Радев страните имат доста разнообразни специфики за придобиване на енергоресурси, изключително за генериране на електрическа енергия. И мъчно се намира пресечна точка на интереса.

Повече детайлности могат да се окачват на срещата на енергийните министри идната седмица в Люксембург.

Но за Радев е значимо постигнатото единодушие, че в случай че една страна членка се притеснява от накърняване на нейните национални ползи, тематиката ще бъде върната в Съвета на Европейски Съюз.
Всички без Нидерландия са с нас за Шенген
Румен Радев е имал нов изчерпателен диалог с нидерландския министър председател Марк Рюте.

Той е извършен в деня, в който Народното събрание в Ниската земя гласоподава срещу присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство.

„ Много значимо е да се знае, че в Европейския парламент 15 евродепутати от Нидерландия гласоподаваха „ за “ и единствено четирима „ срещу “. (Вотът в Страсбург бе на 18 октомври – б.р.)

Това ясно демонстрира - и го споделих с Рюте - че България и Румъния стават заложници на вътрешната политика в Нидерландия и това няма да издържи дълго “, споделри президентът.

За него значимото е, че имаме позитивен резултат от инспекцията на Европейската комисия. Както и че към този момент всички застават зад нас.

„ Имахме диалози и с Олаф Шолц, и с Еманюел Макрон, с министър председателите на Дания, Швеция...

Мисля, че това ще докара до позитивен резултат. Пак споделям – изборите в Нидерландия са напролет. Но Нидерландия към този момент е сама, това е най-важното “, продължи президентът.

Сега по думите му трябват доста връзка, доста уточнения за смисъла на България за запазване на общата европейска граница и какво значи във времена на икономическа рецесия да стоим с блокирани граници, когато за стопанската система на Европа е значимо бързото придвижване на хора, услуги и капитали.
Кога президентът може да даде мандат на ръководител на Народно събрание
Радев чака депутатите да изпълнят дълга си към българските жители и страната и да конституират Народно събрание.

„ Проблемите за решение са доста, доста закони чакат. Не единствено закони – значими държавни конституционно открити органи като Висш съдебен съвет, Инпекторатът към него, Консттитуционният съд, Българска народна банка работят в повърхностен състав или са с изминал мандат, тъй като предходните парламенти не са си изпълнили задължението да попълнят състава им. Ако продължаваме по този начин, ще доведем до цялостен блокаж на страната “, сподели той.

Президентът бе помолен да разяснява думите на конституционния арбитър Янаки Стоилов, че даже Народното събрание да не избере ръководител, президентът има пълномощията да даде мандат.

„ Мога да дам мандат, когато има структурирани парламентарни групи “, отговори Радев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР