В тайните ни служби зад булото на секретността се прикриват

...
В тайните ни служби зад булото на секретността се прикриват
Коментари Харесай

Минчо Спасов: Зад булото на секретността се крият безобразия в тайните служби

" В тайните ни служби зад булото на секретността се прикриват безобразия, които се правят там. Най-лесният метод е да унищожиш досие. Тогава никой нищо не може да потвърди ", сподели пред БНР някогашният народен представител юрист Минчо Спасов, който беше и ръководител на комисията по вътрешен ред и сигурност в 40-ото Народно заседание.

Повод за думите му е изнесената първо от съпредседателя на " Демократична България Атанас Атанасов, а след това доказана от служебния вътрешен министър Бойко Рашков информация, че политици от опозицията са били подслушвани преди изборите на 4 април.

" Сигурен съм, че и в този момент осъдени няма да има, само че би трябвало да стигне до обществеността това кой е бил подслушван и вероятно изтъкване кой е отговарял това да се случи или да не се случи ", добави той.

" Има няколко органа в страната, които могат да разкрият истината за подслушванията, стига да имат предпочитание. На първо място това е прокуратурата, за жалост, досегашната процедура демонстрира, че прокуратурата, вместо да играе като коректив за използването на СРС, самата тя нарушава закона. Всички помним по какъв начин Иван Гешев разпореди да бъдат излъчени в ефир записи от СРС-та, свързани с президента, което за мен си е закононарушение. Така че прокуратурата отпада като вид. Има особено бюро за контрол на СРС, само че след напускането на Бойко Рашков нищо не се чува за работата му. Предполагам, че там са назначени комфортни на ГЕРБ хора, които резервират съмнително безмълвие. Комисията за отбрана на сигурността на информацията също има властови механизми да проверява. Така че, стига да има предпочитание, има инструментариум ", сподели Спасов.

По думите му хартиените копия от подслушванията елементарно могат да бъдат унищожени, само че има дневници, които не могат, защото съдържат разработки и за други случаи, има и електронни файлове, които мъчно могат да бъдат заличени без диря.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР