В търсене на възмездие: Почернени майки съдят България в Страсбург.

...
В търсене на възмездие: Почернени майки съдят България в Страсбург.
Коментари Харесай

В търсене на възмездие: Почернени майки съдят България в Страсбург


В търсене на отмъщение: Почернени майки съдят България в Страсбург. Мехмет Калиман, затрил музикантите на Хаинбоаз, се измъкна условно. Майките на трагично починалите музиканти в прохода Хаинбоаз ще съдят България в Страсбург. Причината е условната присъда от три години затвор с 5-годишен изпитателен период, която получи турският камионджия палач Мехмет Калиман, научи „ Телеграф “.
„ Силно огорчени и безпределно разочаровани сме от Апелативния съд в Пловдив, който помилва Калиман макар апела на апелативния  прокурор “, сподели за „ Телеграф “ почернената майка Мариела Николова.

Снизходителната присъда на Старозагорския областен съд към Калиман бе доказана и от апелативните магистрати в Пловдив. Причината е, че турският камионджия палач е приет за отговорен, че „ по несъобразителност е предизвикал гибелта “ на музикантите Павел Дюлгерски и Николай Николов на 29 юни 2018 година. След решението на съда в Пловдив Николова бе безапелационна пред „ Телеграф “: „ Ще апелираме пред Върховен касационен съд. Не мога да предсказвам какво ще се случи. Храня мощни очаквания, само че в случай че резултатът не удовлетворява нашите претенции, ще продължим в Страсбург. За страдание тогава ще заплаща българската страна, само че най-малко няма да бъдат намесени българо-турските връзки “.

Семейството на Николай няма визия къде е и с какво се занимава в този момент турският водач. „ Апелативният съд четири пъти пренасочваше делото, определяше нови дати, защото Калиман не може да бъде открит “, разкри Николова. По думите й турчинът не бил свикан легално. „ Адвокатът му сподели, че нямал връзка с клиента си. Самият той се появи на първата дата – 18 септември, с цел да разгласи това. На вторите две дати – 13 ноември и 11 декември, го нямаше. От Пловдив единствено споделиха, че е пратено писмо до нашето правосъдно министерство с молба да помолят турските управляващи за подпомагане лицето Мехмет Калиман да бъде намерено “, описа още Николова. На 22 януари, когато бранителят въпреки всичко се явява, ход на делото е даден без значение от  отсъствието на Калиман и в последна сметка с потвърждаването на условното наказване турчинът на процедура е опрощение. Трагедията става на десен завой при нанагорнище на прохода Хаинбоаз. Колата с Павел и Николай навлиза в насрещното и се блъска в автовоза, каран от Калиман. Николай умира на място, Павел умира 4 месеца по-късно в болница. Първата експертиза сочи, че камионджията е карал с допустимите 40 км/ч – нея точно взема поради АП-Пловдив, което спомага за лекото наказване на водача палач.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР