В търсене на оптимизация на разходите, расте броят на компаниите,

...
В търсене на оптимизация на разходите, расте броят на компаниите,
Коментари Харесай

Наематели преотдават имоти

В търсене на оптимизация на разноските, пораства броят на фирмите, опитващи се да преотдават площи, които към този момент не употребяват. Към началото на 2021 година размерът на този вид предложение в София е 28 046 кв. м. Възможности за преотдаване на към този момент наети пространства търсят най-вече компании от IT и BPO бранша, в които огромен % от чиновниците не престават да работят от у дома.

„ В общата статистика за пазара тези площи не се регистрират като незаети. Обемите им варират доста – от 200 до 2000 кв.м и нагоре, което значи, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Както ние, по този начин и притежателите на бизнес здания ще би трябвало да се съобразим с този нов фактор на пазара. Обемите на преотдаваните офис нарастват доста, като доближават съвсем 1/10 от настоящото предложение “, споделя Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

Неизползваните площи са главно в допълнение наети пространства в очакване на плануван напредък, който обаче не може бъде изпълнен. Има и такива, които се освобождават заради нужда от оптимизация на разноските и повишен дял на отдалечената работа. Според изследвания на Forton, приблизително 20% от чиновниците в IT и BPO бранша се чака да продължат трайно хоум офиса.

Сроковете, за които се оферират въпросните площи, също варират, само че в множеството случаи са много по-кратки по отношение на общоприетите контракти за наем в бизнес здания. Компаниите виждат в тази процедура краткотрайно решение, а неяснотата сега не има дава опция за по-дългосрочно обмисляне.

„ За да могат да преотдават площи, наемателите би трябвало да получат експлицитното единодушие на наемодателя. Остава рискът обаче в постройките с налични свободни площи, сходно офериране на офиси за преотдаване да се смята за директна конкуренция “, добавя Кръстев.

Повечето наематели с изтичащи контракти, при които няма основна разлика в потребностите, резервират същите размери. Ако на този стадий желаят да редуцират площи, само че чакат в бъдеще да имат потребност от тези пространства, са по-склонни да ги запазят в този момент и да ги употребяват отсега нататък. Така икономисват времето и разноските по вероятно пренасяне, в случай че им се наложи да се разширят, а към този момент са ги освободили.

Изтичането на мораториума върху заплащанията по заемите през март и по-слабото търсене от страна на наемателите евентуално ще доведат до преструктурирания на експозиции. „ За да избегнат начисляване на наказателни лихви и да поддържат постоянни паричните си потоци, вложителите би трябвало да извърнат съществено внимание на бизнес проекта си и евентуалните опасности. Това постанова правене на финансов модел, съгласуван с доходността от плана и взаимна работа с кредиторите “, разяснява Иво Коларов, управител „ Дългово и структурно финансиране “ в компанията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР