В търсене на най-доброто място за обсерватория в света, астрономите

...
В търсене на най-доброто място за обсерватория в света, астрономите
Коментари Харесай

Най-студеното, най-сухото и най-спокойно място на Земята

В търсене на най-хубавото място за обсерватория в света, астрономите откриха най-студеното, изсъхнало и умерено място на Земята.

Учените имат вяра, че ще могат да вършат фотоси на космоса с три пъти по-добро качество от досегашните, които са правени от други места на Земята.
Може би това не е най-хубавото място за отмора, само че е най-хубавото за наблюдение на звездите.

Екип от австралиийски и американски учени комбинираха проучвания от спътници, наземни станции и климатични модели, с цел да дефинират множеството фактори, които въздействат на астрономията –  облачност, температура, бляскавост на небето, водни изпарения, скорост напразно и атмосферни турбуленции.

Учените показаха място с височина 4,053м в Антарктическото плато (81.5 S 73.5 E), с елементарното име Хребет А. Изследването разкрива, че междинната температура през зимата там е -70С и че наличието на вода в цялата атмосфера в близост от време на време е не повече от дебелината на човешки косъм.

Там също е и извънредно умерено, без съвсем никакъв вятър, което значи, че има доста малко атмосферна турбуленция, която кардинално кара звeздите да трептят.

„ Астрономическите изображения които ще вършим, ще бъдат с три пъти по-добро качество от досегашните, тъй като небето тук е доста по-тъмно и изсъхнало. Това значи, че телескоп със междинни размери, ще бъде толкоз мощен, колкото най-големите телескопи другаде по Земята “, споделя доктор Уил Сандърс, началник на проучването.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР