В своята книга Емоционалното изнудване (Изд. Изток-Запад) един от водещите

...
В своята книга Емоционалното изнудване (Изд. Изток-Запад) един от водещите
Коментари Харесай

„Ако не се държиш по начина, по който аз искам, ще страдаш” ~ Сюзън ФОРУЪРД за емоционалното изнудване

В своята книга „ Емоционалното изнудване ” (Изд. „ Изток-Запад ”) един от водещите психотерапевти на Америка Сюзън Форуърд прави дисекция на взаимоотношенията, повредени от операция, а прочитът й би оказал помощ на тези, които се усещат следени от непознати потребности, хленчове и закани.

(David Alfaro Siqueiros, Anguish (Artist’s Mother), 1950)

Защо някои хора ни карат да мислим: „ Отново изгубих. Винаги правя отстъпка. Не споделих какво усещам. Защо в никакъв случай не съумявам да наложа мнението си? Защо не сполучвам да не отстъпвам позицията си? “ Знаем, че са ни манипулирали, че се усещаме фрустрирани и изпълнени с отвращение, че сме се отказали от желанията си, с цел да угодим на някой различен, само че просто не знаем какво да създадем в такава обстановка. Защо става по този начин, че някои хора са способни да ни надвият прочувствено, оставяйки ни с пораженчески усеща?

Хората, против които се изправяме в тези обстановки на неспособност за победа, са умели манипулатори. Те ни обгръщат в утешаваща фамилиарност, когато получават желаното, само че постоянно се оказва, че ни заплашват, с цел да бъде тяхното, или ни погребват под тонове виновност и укори, когато не го получават. Такива хора като че ли обрисуват пътищата, с цел да получат това, което желаят от нас, само че постоянно даже не осъзнават какво вършат. В реалност мнозина от тях могат да наподобяват благи, отколешни страдалци или напълно безвредни.

Що е прочувствено изнудване?

Емоционалното изнудване е мощна форма на операция, при която околните до нас хора ни заплашват – непосредствено или ин-директно, – че ще ни санкционират, в случай че не създадем желаното от тях. В ядрото на всеки тип изнудване се крие една съществена опасност, която може да се изрази друго: Ако не се държиш по метода, по който аз желая, ще страдаш. Престъпникът-изнудвач може да заплашва, че ще употребява някакви обстоятелства от предишното на индивида, с цел да унищожи репутацията му, или ще желае да му се заплати, с цел да скрие дадена загадка. Емоционалното изнудване удря още по-близко в задачата. Емоционалните изнудвачи знаят какъв брой високо ценим връзката си с тях. Те познават слабите ни места. Често знаят и най-дълбоките ни секрети. И без значение какъв брой държат на нас, те употребяват това интимно знание, с цел да оформят заканите си, които им дават мечтаната компенсация: нашето послушание.

Знаейки, че желаеме обич или утвърждение, нашите изнудвачи ни заплашват, че ще ги оттеглен, изобщо ще ни лишат от тях или ще ни накарат да усещаме, че би трябвало да си ги заслужим. Например в случай че се гордеете, че сте великодушни и любещи, изнудвачът може да ви назова лакомец или разсеян, в случай че не отстъпите пред неговите стремежи. Ако цените парите и сигурността, той може да ви сложи условия да го осигурявате финансово или да ви заплашва, че ще ви ги отнеме. А в случай че вярвате на изнудвача, е допустимо да му позволите да управлява вашите решения и държание.

Падаме в клопката на танц с изнудването – танц с хиляди стъпки, форми и десени.

Загубени в мъглата*

Как е допустимо толкоз умни, способни хора да се оказват в обстановка да търсят пипнешком схващане на държание, което наподобява толкоз явно? Една от основните аргументи е, че нашите изнудвачи вършат съвсем невероятно да забележим, че ни манипулират, тъй като хвърлят плътна мъгла, която прикрива дейностите им. Ако можехме, щяхме да отвърнем на удара с удар, само че те си подсигуряват, че ние безусловно няма да сме в положение да забележим какво ни се случва. Използвам мъглата по едно и също време като метафора за объркването, което изнудвачите основават, и като леща за неговото изгаряне. МЪГЛАТА (fog) е скъсен метод да приказвам за Страха, Дълга и Вината – оръжията на изнудваческия поминък. Изнудвачите напомпват връзките си с всепоглъщаща МЪГЛА, знаейки, че ще се опасяваме да им опонираме, ще се усещаме длъжни да им отстъпваме и ще изпитваме ужасна виновност, в случай че не го създадем.

Тъй като е толкоз мъчно да преминете през тази МЪГЛА и да разпознаете прочувственото изнудване, когато сте негов обект (дори и в ретроспекция), измислих лист, с цел да ви оказа помощ да определите дали сте целта на някой изнудвач.

Хората, на които държите:

◊ Заплашват ли да вгорчат живота ви, в случай че не вършиме това, което те желаят?

◊ Заплашват ли непрестанно, че ще прекратят връзката, в случай че не се поддадете на желанията им?

◊ Казват ли или загатват ли, че ще се занемарят, ще се на- ранят или ще се депресират, в случай че не извършите желаното от тях?

◊ Винаги ли желаят повече, без значение какъв брой давате?

◊ Редовно ли одобряват, че вие ще отстъпите?

◊ Често ли подценяват или омаловажават възприятията ви?

◊ Дават ли великодушни обещания, които зависят от вашето държание, и по-късно рядко ги съблюдават?

◊ Често ли ви назовават егоисти, неприятни, алчни, безчувствени или невнимателни, когато не им отстъпите?

◊ Заливат ли ви с утвърждение, когато им отстъпите, и лишават ли ви от него, когато не го извършите?

◊ Използват ли парите като оръжие, с цел да стане тяхното?

Ако отговорите даже единствено на един от тези въпроси с „ да “, вие сте прочувствено изнудвани. Искам обаче да ви уверя, че има какво да се направи, с цел да измененията обстановката и да се почувствате по-добре.

* Игра на думи от първите букви на Fear (страх), Obligation (задълже- ние) и Guilt (вина), които образуват fog (мъгла).

От книгата „ Емоционалното изнудване ”, Сюзън Форуърд, Дона Фрейзър, изд. Изток-Запад, 2010
Изображение: David Alfaro Siqueiros, Anguish (Artist’s Mother), 1950

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР