В своя позиция от Министерството на културата приветстват всеки дебат

...
В своя позиция от Министерството на културата приветстват всеки дебат
Коментари Харесай

Министерството на културата: Не е на място „творческият“ прочит на част от проблемите в Народния театър

В своя позиция от Министерството на културата приветстват всеки спор за издигането на престижа на изкуството в българското общество. В тази връзка министерството е готово да поддържа " Движението за просвета " в тяхното предпочитание за възстановяване на нормативната база за работа на държавните културни институти.

Припомняме, че по-рано през днешния ден артисти и общественици, които се опълчиха на уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния спектакъл, сътвориха " Движение за просвета ".

Ето какво още споделят в позицията си от културното министерство:

" В същото време бихме желали да напомним, че държавните културни институти са юридически лица и като такива са длъжни да съблюдават нормативните рамки. Живеем в общество, което се крепи на закона, и никой, даже създателите, не стоят над него. Ние имаме вяра, че в случай че законите не дават отговор на условията на времето, би трябвало да се работи за тяхната смяна, а не за нарушаването им.

Не на място стои обаче " креативният “ прочит на част от проблемите в Народния спектакъл. За обществото е значимо точното показване на обстоятелствата, тъй като никой не печели от насаждането на отрицателни настроения посредством било то и несъзнателно манипулиране на фактологията.

Припомняме, че системата за делене на властта сред трима шефове – административен, креативен и финансов – бе приложена преди години от Министерството на културата, само че макар всички положени старания, докара до разтърсвания и в последна сметка не съумя да се утвърди в културния бранш на България.

За нас е значим градивният разговор и вратите на Министерството на културата са необятно отворени за всеки, който е подготвен да разисква хрумвания, водещи до по-доброто позициониране на културата и изкуствата в дневния ред на обществото ".

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР