В Световния ден за защита на животните (4 октомври) Пловдивският

...
В Световния ден за защита на животните (4 октомври) Пловдивският
Коментари Харесай

Пловдивчани изоставят кучетата си, вижте каква съдба ги чака после!

В Световния ден за отбрана на животните (4 октомври) Пловдивският общински подслон посрещна специфични посетители, съобщи репортер на Plovdiv24.bg.  До обичащи кучетата малчугани, доброволци, осиновители се подреди и кметът Иван Тотев, който - въпреки и да няма куче, а - както стана ясно, да отглежда две котки, съумя да се запознае с чудесните условия на бездомничетата, намерили своя кей на 4-ти километър. 
Капацитетът на приюта все още е за 85 животни. Добрата вест е, че Зооветеринарният комплекс чака ново уголемение от 5 декара, които би трябвало да бъдат трансферирани на Общината от Министерство на вътрешните работи. Имотът, намиращ се в непосредствена непосредственост до оградата на приюта, ще разреши повишаване броя на животните до към 250. 
С един подобен най-благоприятен потенциал ще може да овладеем обстановката на територията на Община Пловдив, описа шефът на Комплекса Георги Божев. Към момента на територията на Общината има към 500 бездомни кучета. Средно на година се осиновяват към 130. 
"Безспорен е фактът, че кучетата се отглеждат най-добре в домашни условия. Ние - каквито и улеснения да им създадем, те не могат да заменят къщните ", показа Божев. 
А все още четириногите се радват на повече пространство в клетките. В чисти и просторни отделения се отглеждат по няколко кучета, което събитие им дава повече независимост на придвижванията, отразявайки се по-добре на тонуса и здравословното им положение. За зимата сега се сковават скари за кучетата, върху които да лягат, от предходната година питомците се радват и на инфрачервено кварцово отопление. За бебенцата пък има изцяло обособена зона, със особено покритие, с цел да не нараняват лапичките си, има и доста свободно място, където да лудеят. 
В приюта се оставят - по закон, тези животни,които са хванати в дворовете на учебни заведения, автогари, гари, гробища, и прочие зони, избрани като територии, освободени от наличие на бездомни кучета. Останалите кучета - откакто минат процедурата по кастрация и обезпаразитяване, се пускат още веднъж на местата, където са хванати.
Общият бюджет на приюта е 350 000 лв. на година, по условие пък дневният разход за куче в 6 лв.. 
"Полагаме старания с кастрацията броя да бъде понижена, непрекъснато кастрираме, само че непрекъснато се раждат. Това значи, че кучетата идват отнякъде ", разяснява и кметът Иван Тотев. "Източниците са два - единият е от прилежащи общини. По-големият проблем обаче идва от хората, които изоставят любимците си. "
Някои от изоставениет обаче имат шанс. Днес, да вземе своят любим, в приюта бе пристигнал пловдивчанин, осиновявал и преди. Той бе избрал младо ловджийско куче, което бе чипирано безусловно пред очите на кмета, който пък се снима за спомен с осиновителя и осиновения щастливец. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР