В света има невероятен брой начини за зареждане на съдомиялна

...
В света има невероятен брой начини за зареждане на съдомиялна
Коментари Харесай

Учени казаха как правилно да заредите съдомиялната машина

В света има необикновен брой способи за зареждане на съдомиялна машина: в интернет има доста варианти за нареждане на съдове, като се твърди, че това е най-хубавият вид за почистване на мръсни съдове. Всичко обаче се трансформира, когато науката влезе в играта - инженери и специалисти по домашен уреди разкриха по какъв начин в действителност да подредите чиниите в машината.

Според доктор Райнер Стамингер, физик и началник на катедрата по домашен уреди в университета в Бон в Германия, главната неточност, която доста хора вършат, е предварителното изплакване на съдовете, написа Daily Mail. Ученият отбелязва, че това просто не е належащо, защото потреблението на топла вода изразходва спомагателни запаси - вода и сила.

Д-р Стамингер отбелязва, че хората би трябвало единствено да употребяват салфетки или вилица, с цел да отстранят остатъците от храна. Той също по този начин отбелязва, че предметите, които са мощно нечисти с упорити петна от храна, би трябвало да се слагат на долния рафт, където са ситуирани въртящите се пръскачки, защото налягането на водата е по-високо в тази зона.

Въпреки това, чупливите стъклени предмети и леките пластмасови контейнери би трябвало да се слагат на горния рафт, с цел да се предпазят от строшаване. Експертът поучава още да не поставяте доста мръсни съдове в четирите ъгъла на рафтовете, защото водата от кръглите пръскачки просто не може да доближи до тях. Д-р Стамингер също ни припомня, че водата в съдомиялните машини се издига от разпръскващите рамена, тъй че мръсната страна на съдовете би трябвало да е обърната надолу.

Експертът също по този начин поучава съдовете да се слагат по този начин, че да има място сред тях и да може водата да минава през него. Някои учени поучават да оставите разстояние сред съдовете от най-малко 2-5 сантиметра - това е задоволително за циркулацията на вода и препарат.
 оформление на съдомиялна машина Учените са показали най-ефективния метод за нареждане на посудата Снимка: Daily Mail
Проучване от 2015 година от Университета в Бирмингам заключава, че чиниите би трябвало да се слагат по подобен метод: в кръг нечистите с въглехидрати ястия, а в центъра нечистите с протеини. Проучването изяснява, че водата се движи с по-висока скорост в центъра, което е належащо за унищожаване на петна от въглехидрати. Д-р Стамингер обаче не е склонен с това изказване.
Според мениджъра на категория съдомиялни машини Дмитрий Лейтсман, горната решетка по-добре предотвратява слепването на мръсни принадлежности по време на миене. Той обаче означи също, че когато става дума за принадлежности за хранене, няма „ верен или неверен способ “.
В същото време специалистът поучава да не се слагат остри ножове в съдомиялната машина, изключително скъпи готварски ножове, както и дървени принадлежности, тънък порцелан или деликатна стъклария. Факт е, че съдомиялните машини могат да затъпят остриетата на острите кухненски ножове с течение на времето, което ги кара да се настъргват или ръждясват.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР