В студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията

...
В студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията
Коментари Харесай

Важно за всички! Кога вече ще трябва да предоставяме ЕГН и лична карта според новия регламент в Европейския съюз?

В студиото на утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов разяснява новият правилник на Европейски Съюз за отбрана на персоналните ни данни.

Според новото законодателство обществени и частни лица и предприятия имат лимитирано право да изискват достъп до ЕГН, персонални документи и други персонални данни.

Европейският правилник ще влезе в действие без значение от това дали ще има нов Закон за персоналните данни, или не, изясни Караджов.

В регламента страните членки, съгласно законодателството си, могат да плануват някои спомагателни изяснения за използването на регламента. Въведени са правила да лимитират обществения и частния бранш да обработват ЕГН тогава, когато не е належащо и законът не го изисква, добави той.

„ ЕГН-то е неповторим идентификатор. Той се дава освен на българските жители, само че и на чужденци, които получат българско поданство и на мигранти, които получат статут на леговище. Целта му е да разпознава физическите лица. Въпросът тук е да не се употребява прекомерно необятно, когато няма нужда от идентификация с ЕГН “, изясни той.

Като образец Караджов уточни интернет търговците, на които не им би трябвало ЕГН, а единствено адрес. Фирмите са предпочитали да събират допустимо най-вече информация, без да е ясно защо им са нужни. Копие от персонална карта не би следвало да се събира, съобщи също по този начин Венцислав Караджов. Единствените случаи са когато Законът за ограниченията против изпиране на пари постанова на банките да разпознават лицето, което прави преводите или когато закони, свързани със сигурността, изискват идентификация на физически лица.

Комисията за отбрана на персоналните данни са налагали наказания на мобилни оператори, които са правили копие от персонална карта. Където има съображение за култивиране на персонални данни, би трябвало да има и споменат период за съхранението им, съобщи Караджов.

Ако няма споменат период в закона, европейският правилник и Законът за персоналните данни задължава админа да разгласи „ рационален “ по отношение на задачата период.

Като образец за неблагоразумен период Караджов уточни работодателите, които съхраняват дълго персоналните данни на евентуални нови чиновници. Затова законът постановява общественото или частното дружество да съхранява най-много 3 години персоналните данни на лицата, кандидатствали за работа.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР