В студиото на Панорама“ бившият министър-председател на Македония в периода

...
В студиото на Панорама“ бившият министър-председател на Македония в периода
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Не мога да обясня защо ВМРО-ДПМНЕ е антибългарска

В студиото на „ Панорама “ някогашният министър-председател на Македония в интервала 1998 - 2002 година Любчо Георгиевски призна, че не схваща антибългарските настроения на партията ВМРО-ДПМНЕ, на която той е бил ръководител. Той добави, че в управлението на партията е имало няколко души, които освен че са се заявили като огромни другари на България, само че и са се самоопределяли като българи.

По въпроса с признаването на Македонската черква той дефинира като добра първа стъпка решението на българския Свети Синод, само че прикани за съответен свършек.

Георгиевски съобщи,че съгласно него договорът за добросъседство отваря порти, които дълго време са били затворени. Той призна, че от неговото отдръпване през 2002, връзките сред България и Македония са били „ леко замръзнали “, частично поради войната.

Той призна, че общите моменти в бългаската и македонската история са му неразбираеми и се разгласи за концентриране не върху предишното, а върху бъдещето. Той шеговито добави, че се притеснява да разисква въпроса в България, с цел да не го разгласят за изменник в Македония.
Любчо Георгиевски, някогашен министър-председател на Македония: Нека се решат историческите проблеми, само че ми е по-важно да се решат проблемите на бъдещето.
Той се разгласи за по-тесни стопански и културни връзки с България, като даде образец с отварянето на нови гранични пунктове или излъчването на български малките екрани в Македония.
Любчо Георгиевски, някогашен министър-председател на Македония: По-важно е тези детайли да се уредят, а въпросите на историята да се разрешат поетапно.

Той акцентира, че съгласно него бъдещето на Македония е в Европейски Съюз и НАТО.
 Светият синод е подготвен да спомага за каноническия статут на Македонската черква Светият синод е подготвен да спомага за каноническия статут на Македонската черква
Единодушно - Светият Синод реши да стартира договаряния с Македонската православна черква и останалите поместни православни църкви за установяването на к...

Любчо Георгиевски похвали българския свети Синод за решението му да ходатайства за уреждането на статута на Македонската православна черква и изрази удовлетворение, че мнозина интелектуалци и духовници в България са подкрепили концепцията. Той обаче изрази недоумението си за какво БПЦ мълчи, че Сръбската черква ѝ е лишила изконно нейни епархии.
Любчо Георгиевски, някогашен министър-председател на Македония: Знае се, че сърбите купуват юрисдикцията си от Константинопол на трите гръцки епархии. Петима от българските митрополити са изгонени от Македония и стотици български свещеници са убити и изтезавани в този интервал. За какви догми си приказваме?
Той акцентира, че Сръбската черква се бори за статуквото Македония да остане под духовната ѝ настойчивост, само че изрази схващане, че смяната на статуквото ще е дълъг развой.
Любчо Георгиевски, някогашен министър-председател на Македония: Да не забравяме, че Сръбската православна черква е гнездо на най-големите сръбски националисти. Сръбската политика признава македонската страна и език, само че Църквата споделя, че в Македония живеят сърби.

Любчо Георгиевски акцентира, че пътят на Македония е напред и че страната няма какво да дели с никого.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР