В строително-инвестиционния бранш се запазват тенденции в предпочитанията, обособили се

...
В строително-инвестиционния бранш се запазват тенденции в предпочитанията, обособили се
Коментари Харесай

Експерти в строителството: Кризата не се отразява на луксозния пазар в сектора!

В строително-инвестиционния отрасъл се резервират трендове в желанията, обособили се по време на пандемията от COVID-19, а сегашната рецесия " удря ” вторичния пазар, а не сегмента на първокласни жилища. Това разяснява генералният управител на капиталовата компания NovaCity Group Диляна Христова, която прави съпоставяне и с Румъния, където компанията има сътрудници, с които работи.

По-големи жилища и личен двор

Когато купувачите по нужда стартират да търсят нещо - в тази ситуация в допълнение помещение в жилище, което да обособят като офис или ъгъл за деца или лична градина, тези трендове нормално не затихват с години, тъй като на хората последователно ги правят оценка. Статистиката сочи, че хоум офисът към момента не е " отживялост ”. Инвеститорите от ден на ден се насочват натам, тъй като това от ден на ден се търси на пазара. Подобна е и наклонността на пазара в прилежаща Румъния, излиза наяве от разбор на компанията NeoCity Group. Обособен работен ъгъл вкъщи към този момент е висок приоритет. На пазара се осъществят все по-голям брой жилища с балкони, тераси или лични градини, които дават свободен достъп до свежа атмосфера, релакс и отдих, без да се постанова да напущат дома си. Предлагат опция за еластичност и акомодация, които да дават отговор на условията за смяна на разпределението. Това включва " отворени " проекти, които разрешават лесна смяна на конфигурацията, многофункционални стаи, които да служат за разнообразни цели или дизайн с модулни детайли, които могат да се приспособяват при нужда.

Повече уелнес благоприятни условия

Не на последно място е забавно да се открои наклонността, регистрирана от вложителите в Румъния. Жилищата с уелнес благоприятни условия стават все по-желани от крайните клиенти. Обикновено се залага на фитнес центрове, студиа за йога, пространства за уелнес или имат бърз достъп до паркове и зелени площи.

Обособява се и условието за добра съгласуваност и технологии. Това се дължи на обстоятелството, че качеството на връзките стана жизненоважно по време на пандемията, клиентите започнаха да изискват жилищата да са оборудвани с високоскоростни интернет системи и смарт технологии, които подсигуряват безпроблемна съгласуваност, автоматизация и улеснение в всекидневието. Вниманието към проблемите на околната среда нараства в световен мащаб и напоследък вложителите регистрират, че клиентите правят оценка от ден на ден жилища, които са с висока енергийна успеваемост, построени от устойчиви материали или с екологични системи като слънчеви панели, събиране и приложимост на дъждовните води, озеленени покриви.

Обратна наклонност при парцелите за инвестиция

По отношение на България - хората, които търсят жилища за инвестиция, търсят по-малки. Не единствено като брой стаи, само че и като площ. Общото сред България и Румъния е, че купувачите са малко по-предпазливи, само че рецесията не се отразява на първокласния пазар в бранша. За успокояването на пазара способства и стабилизирането на цените при строителните материали, където в последните месеци не се следят огромни амплитуди.

По отношение на Румъния - капиталовият климат в страната се повлиява от разнообразни фактори – пандемията, политиката на държавното управление и пазарните условия. Несигурността и предпазливостта на вложителите беляза по-консервативен капиталов метод.

През миналата година румънският капиталов пазар реализира рекордните 1.25 милиарда евро от транзакции, съпоставено с 890 милиона евро за 2021. Това е най-високата стойност от 2007 година насам. Въпреки, че 2022 година означи връх в вложенията, първата четвъртина на 2023 бе белязана от повече нерешителност, което докара до вложения в размер на единствено 135 милиона евро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР