В стремежа си да отмъсти на Нидерландия, че не пуска

...
В стремежа си да отмъсти на Нидерландия, че не пуска
Коментари Харесай

Елена Йончева подкрепила разследвана от ОЛАФ за шефка на Фронтекс

В устрема си да отмъсти на Нидерландия, че не пуска България в Шенгенската зона, българската евродепутатка Елена Йончева е дала поддръжка за конкурентна латвийска кандидатка отпред на Фронтекс, без да съобрази, че тя е разследвана от европейската работа за битка с измамите ОЛАФ. Изпълняващата длъжността ръководителка на граничната организация на Европейски Съюз Айя Калная е " лице, пораждащо безпокойствие " в границите на следствие на организацията от страна на надзорния орган на Европейски Съюз за битка с измамите, основаното в Брюксел електронно издание " Политико ".

Йончева заяви, че при започване на предходната седмица е положила старания да попречи на избирането на нидерландеца Ханс Лайтенс за началник на организацията Фронтекс, която следи придвижването през външните граници на Европейски Съюз. Въпреки нейния негативен избор Лайтенс получи поддръжка от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европарламента. Два дни преди гласуването в Съвета на Европейски Съюз, където бе блокирана кандидатурата за Шенген на България и Румъния, Йончева заявила пред авторитетния нидерландски вестник Algemeen Dagblad, че е подкрепила конкурентната кандидатурата на Латвия за шеф на организацията за брегова и гранична защита Фронтекс, вместо тази на ген. Ханс Лайтенс от Нидерландия. „ Въпреки че в никакъв случай не съм се съмнявала в качествата на Ханс Лайтенс, мъчно е да схвана по какъв начин подобен почитан чиновник в Нидерландия явно не изяснява на своя министър-председател каква е споделената отговорност при ръководството на външните граници на Шенген. Или професионалното му мнение не се цени от личното му държавно управление “, разяснява тя пред изданието.

Калная е краткотрайно изпълняваща длъжността шеф на граничната организация Фронтекс от април, когато нейният предходник Фабрис Легери подаде оставка, откакто първичните констатации от следствие на ОЛАФ установи, че чиновниците на Фронтекс са знаели за мигранти, изтласквани назад в Средиземно море и не са докладвали за това.

Калная - 53-годишна латвийка, някогашна полицейска служителка, е била известена от ОЛАФ, че е " лице, пораждащо безпокойствие в един случай ", съгласно нейно документално изказване, споделено с " Политико " по електронната поща, което удостоверява няколко медийни известия.

" Сътруднича на ОЛАФ изцяло, намерено и абсолютно за изясняване на обстоятелствата ", споделя Калная в изказването, като прибавя, че на този стадий не може да " разкрие детайлности " по случая " заради [поверителността на] следствието ".

Според немското списание " Шпигел " казусът е част от по-широко следствие на ОЛАФ в граничната организация на Европейски Съюз. Калная съобщи пред немския седмичник, че поддържа кандидатурата си за непрекъснат шеф на организацията, като гласуването от борда на Фронтекс би трябвало да се организира след четири дни

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР