В Странджа няма характерните клинични признаци за тропическото заболяване чума

...
В Странджа няма характерните клинични признаци за тропическото заболяване чума
Коментари Харесай

Ветеринар: Ако имаше зараза, да беше пламнала

В Странджа няма присъщите клинични признаци за тропическото заболяване чума по дребните преживни животни, а по-скоро става въпрос за замърсяване на пасищата.

Ако имаше чума, да беше пламнала из цялата страна и да стигне даже до Румъния и Сърбия. Това сподели ветеринарният доктор Пламен Пасков пред публицисти. “Инкубационният интервал е от 3 до 7 дни, а признаците са съществени и могат да се видят от всеки собственик. Смъртността при козите е 90%, а това значи, че през миналите 34 дни от първите подозрения в Странджа, до момента да не са останали здрави животни в региона ”, добави той.

Пасков съобщи, че в Странджа няма присъщите клинични признаци за тропическото заболяване чума по дребните преживни животни, а по-скоро става въпрос за замърсяване на пасищата.

“Нашите пасища могат да се замърсят от изпражненията на хищници, които са били на територията на Турция и там са се хранили с трупове от имунизирани животни. Пасейки, овцете и козите у нас, те гълтам частици от тях и имунната им система реагира при срещата с ваксинален артикул ”, разяснява ветеринарният доктор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР