В страната ни и в съседни държави през лятото възникнаха

...
В страната ни и в съседни държави през лятото възникнаха
Коментари Харесай

Важни факти за горските пожари и какво да правим, ако се окажем около такъв

В страната ни и в прилежащи страни през лятото породиха огромни по повърхност и трудност горски пожари. В прилежаща Гърция те не престават макар напъните освен на локалната пожарна, само че и на противопожарни екипи от страни членки на Европейски Съюз, включително и на български огнеборци.
Прочетете още
В своята същина горският пожар е неконтролируем пожар, който унищожава огромни площи земя. Обикновено пожарите се провокират от гръмотевица, от небрежността на хората или вследствие на тенденциозен палеж. Тези пожари от време на време горят в продължение на дни и седмици и могат да унищожат големи горски територии, от време на време с хиляди декари горски фонд.

Отговорното държание във връзка с горските пожари, включва освен непаленето на огън в гори и диви местности, само че и навременното сигнализиране за такива при положение, че бъдат засечени. Ето няколко съвета, дадени от РДПБЗН-Пазарджик:

Предпазни ограничения:

    Макар че някои от защитните ограничения наподобяват явни, те биват забравяни прекомерно постоянно.

В случай че пътувате, спрели сте за къс отдих или кампингувате:

-   Отделяйте настрани, в подобаващ съд, кибритени клечки и фасове. Не ги хвърляйте през прозорците на колата.

-   Не оставяйте бутилки, стъкла или боклуци в гората или в полето, защото при нагряване, те елементарно могат да причинят пожар.

-   При никакви условия не наклаждайте огън. Трябва да знаете, че паленето на огън в каквато и да било дива околност, която не предстои на защита и няма съответното означение, е нелегално действие и предстои на наказания. Единствено в охраняеми местности, снабдени с подобаващата екипировка и инструкции, наклаждането на огън е разрешено.

-   Не оставяйте горящи или тлеещи огнища или лампи без контрол. Не напускайте лагера преди да сте се уверили, че заплахата от огън е редуцирана до най-малко.

-  Ако видите пламъци или дим към гора или поле, неотложно сигнализирайте та телефон  112.

Мерки за личната Ви отбрана:

    Познаването на околната среда и на рисковете от неконтролируеми пожари е значителен фактор за предпазването от огнената буря. Ето защо  по време на интервали с висок риск от пожари, при положение, че се разхождате измежду природата, е значимо да познавате пътищата и различните направления, които районът предлага.

Ако въпреки всичко се окажете наоколо до горски пожар:

-    Опитайте се да стоите настрана от периферните зони на гората.

-   Помнете, че смяна в  посоката напразно, може да стане причина да бъдете заобиколени от огъня. Винаги се движете в посока противоположна напразно.

-    Не се запътвайте в посока на низини и каньони и избягвайте хълма, по който се катери огънят.

-    Не се опитвайте да потушите огъня сами.

-    Обадете се на профилираните органи. В случай, че помагате при потушаването, следвайте инструкциите, дадени Ви от експерти.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР