В страната не се налагат нито нови мерки срещу разпространението

...
В страната не се налагат нито нови мерки срещу разпространението
Коментари Харесай

НОЩ: Въпреки рекордния брой заразени, няма да има нови мерки срещу COVID-19

В страната не се постановат нито нови ограничения против разпространяването на ковид, нито стягане на сегашните ограничения. Единствено остава контролът върху въведените към този момент ограничения. Това сподели на постоянния брифинг на Националния действен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Той даде доклад: Към 7 октомври случаите на приети в болница с ковид са 1033 , в интензивни отделения са 53 души.

Броят на свободните кревати е задоволителен - за консервативно лекуване са заети 14% от леглата, за интензивно лекуване - са заети 5% от леглата.

" Няма доста увеличение на приетите в болница по лечебни заведения ", безапелационен бе здравният министър.

Училищата се оказаха безвредни , сподели от своя страна доктор Ангел Кунчев. Данни даде Костадин Ангелов - от тях карантинирани са 3268 души, 101 са с позитивен резултат, инфектираните учители са 113-а, карантинирани - 119. На 1000 паралелки 3 са карантинирани. Това е доказателство, че заболяваемостта от ковид измежду учениците и учителите е ниска, безапелационен е Ангелов.

Главният държавен контрольор Кунчев удостовери, че България е на 7-мо място по смъртност в Европа и на 24 по заболяваемост, макар рекордните позитивни случаи през последните дни, защото и в Европа болестта се " развива с такава скорост ". Страната е на 5-то място по разпространяване на Балканите и 4-о по смъртност.

Относно увеличението на броя на умрелите.

Днес от 11 умряли - всички са сред 70 и над 80 години, те са имали съпътстващи болести.

" Средната възраст на пациентите, които заболяват, е под 50 година, само че наклонността демонстрира, че борбата с ковид губят хората в преклонна възраст, с няколко съпътстващи болести ", изясни здравният министър.

Заразата измежду медицинския личен състав

1263 медици от началото на пандемията са инфектирани с ковид, а все още са 278. 43 медици са в болница, от които 6 са на интензивно лекуване. " Има растеж измежду медиците и по тази причина следим деликатно обстановката ", сподели Костадин Ангелов.

От своя страна шефът на Пирогов доктор Асен Балтов добави, че готовността на лечебните заведения е добра и те са обезпечени с защитни средства. Там обаче умората е огромна и при всяко нехайство съществува заплаха.

Области, в които има повече приети в болница - са Благоевград - 108, 10 в интензивно лекуване, Бургас - 66, двама в интензивно, Пловдив - 99, 6 в интензивно, Търговище - 38, Шумен - 33-а.

Проф. Балтов е безапелационен, че се поддържа духът на сътрудниците.

Най-тежка е ситуацията в София

Директорът на РЗИ доктор Данчо Пенчев съобщи, че новорегистрираните до през вчерашния ден са 5786 случая. В болница за седмица са настанени 250 души, от които 91 са потвърдени със скрининг, 29 - в интензивно поделение.

" Ще вървим нагоре ", сподели Пенчев.

И той се спря на ситуацията в учебните заведения, по думите му тя е " забавна ". Има 59 позитивни възпитаници, 30 учители и личен състав - 1434 карантинирани и 106 личен състав. В детските градини - позитивни деца 5, карантинирани - 166, инфектирани са 13 чиновници, карантинирани - 17.

Тенденцията от началото на седмицата е, че има огнища в избрани колективи, само че няма дифузно разпространяване на ковид в София.

В РЗИ се вкарват протоколи в лабораториите на комбинирани проби за ковид, грип А и грип Б.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР