В страната 884 са язовирите, които се нуждаят от ремонт,

...
В страната 884 са язовирите, които се нуждаят от ремонт,
Коментари Харесай

884 язовира в страната се нуждаят от ремонт, като 450 от тях от спешен

В страната 884 са язовирите, които се нуждаят от ремонт, като 450 от тях се нуждаят от незабавен ремонт. Това сподели в Ловеч ръководителят на Държавната организация по метрологичен и механически контрол Петър Горновски по време на разширено съвещание на Щаба за осъществяване в деяние на Плана за отбрана при бедствия.

По думите му това не значи, че язовирите са рискови, а че има компроментирани уреди. " Има проблеми с преливници, с изпускателни кранове. Това значи, че в случай че има приливна вълна, оборудването на този язовир не може да работи, т. е. може да се случи по-сериозна злополучие в резултат разрушение на стената. Затова тези язовири по най-бързия метод би трябвало да бъдат ремонтирани ", уточни Горновски.

Предписанията за ремонтите и актовете са ориентирани към притежателите. Горновски добави още, че новото комерсиално сдружение " Държавна консолидационна компания " разполага с запас от 500 милиона лв., с които би трябвало да провежда проучване, снимане и ремонт на тези язовири.

До 3 октомври е срокът за подаване на заявки от общините за прекачване собствеността на язовирите на държавното дружество. Досега това е направено на 60-70 %.

Председателят на Агенцията разясни, че следва подредба на всички язовири в страната, съгласно размера и заплахата. Те са общо 6800, само че след привършване на подхванатите инспекции се чака броят им да доближи 7000, защото има още дребни водоеми, които занапред се откриват.

До момента в осведомителната система на Агенцията са регистрирани едвам 1500 от тях. Проблем основава неналичието на документи, която се изисква при регистрацията им.

Областният шеф на Ловеч Георги Терзийски уточни, че в региона има 75 язовира. Три от тях - Малка Желязна, Добродан и Пазар дере, се нуждаят от незабавен ремонт.

На съвещанието, на което бяха показани измененията в Закона за водите, в частта касаеща ръководството на язовирите, участваха още заместник-председателят на Агенцията ген. Кирил Войнов, регионалният шеф на Ловеч Георги Терзийски, шефове на държавни институции и представители на общините от региона. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР