В страхотен абсурд се изроди идеята на Мая Манолова от

...
В страхотен абсурд се изроди идеята на Мая Манолова от
Коментари Харесай

Парламентарен абсурд – ревизия на държавата за 10 години назад

В страховит парадокс се изроди концепцията на Мая Манолова от „ Изправи се! Мутри вън! ” за проверка на 4-годишното ръководство на Бойко Борисов. По предложение на ГЕРБ-СДС, и с поддръжката на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, инспекцията ще се удължи до 10 години обратно, т.е., ще обхване още три държавни управления преди този момент. Такъв голям интервал на процедура изцяло обезсмисля цялата самодейност.

Проектът на решение, импортиран от Манолова, гласеше, че се основава краткотрайна комисия по проверката за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване през последните 4 години. Срокът на деяние на комисията беше избран на едвам 3 месеца, макар гигантския размер от работа, който е планувано да свърши. Самият план по незнайна причина не беше качен на уеб страницата на Народното събрание до момента в който се разглеждаше.

„ Има риск в устрема си да рзаследваме всичко да не проверяваме най-после нищо ”, предизвести депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков. Напук на личната си паника, той незабавно по-късно предложи да се добави още един обект на инспекция – всички покупко-продажби, подписани за последните 4 години, от предприятия и сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване на Софийската стокова борса. А съпартиецът му Румен Гечев изиска същото да се направи и с активността на ликвидираната Държавна комисия по хазарта (ДКХ) и Агенция „ Пътна инфраструктура ”.

Това отприщи проливен дъжд от допълнения към плана на решението – евентуално депутатите се опасяваха, че ако пропуснат нещо скандално, могат да бъдат упрекнати, че прикриват корупция или разхищения. От „ Изправи се! Мутри вън! ” желаеха да се прибавят „ Напоителни системи ” ЕАД, шестте държавни горски предприятия, държавните ловни стопанства, БДЖ и Национална компания „ Железопътна инфраструктура ”. Георги Ганев от „ Демократична България ” настоя да се включат ТЕРЕМ ЕАД, „ Топлофикация-София ” и Комисията за финансов контрол (КФН).

Тома Биков от ГЕРБ-СДС опитва да осмее протичащото се: „ За да бъдем в духа на революцинното въодушевление, ще създадем няколко допълния – Националният институт по метеорология и хидрология и Института по органична химия към Българска академия на науките. ” „ В духа на забавление, да прибавим и организацията по храните ”, последва го Арман Бабикян от „ Изправи се! Мутри вън! ”.

„ Мащабността на работата, която си поставяте, е такава, че няма по какъв начин да бъде свършена за три месеца ”, съобщи Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. И предложи комисията да стане непрекъсната. Председателят на Народното събрание Ива Митева му подсети, че това може да стане при приемането на новия парламентарен устав.

С друга концепция, която напълно щеше да блокира работата на комисията, излезе Румен Христов от ГЕРБ-СДС – да се удължи интервалът на инспекцията до 10 години обратно. „ През това време управляваха така наречен партии на статуквото. Но тъй като имаме сътрудници, които за пръв път влизат в Народното събрание и желаят да стартираме на чисто, предлагам интервалът да бъде 10-годишен ”, обоснова се Христов. „ Да свършим първо четирите години, по-късно ще минем на 10 ”, пошегува се Мария Капон от „ Изправи се! Мутри вън! ”.

Когато обаче пристигна моментът да се гласоподават редакциите, предлагането на Христов победи, тъй като получи и гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това изненада даже герберите, които желаеха прегласуване, вместо това да създадат съперниците на концепцията от новите обединения в Народното събрание. Резултатът обаче се повтори - 120 парламентаристи го поддържаха, 25 бяха срещу, а 60 се въздържаха.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР