В столичния катедралния храм „Св. Неделя“ беше отслужена панихида за

...
В столичния катедралния храм „Св. Неделя“ беше отслужена панихида за
Коментари Харесай

ЧЕРНА ГОДИШНИНА: 99 години от кървавия атентат в Света Неделя

В столичния катедралния храм „ Св. Неделя “ беше отслужена панихида за жертвите от тежкия атентат, осъществен на този ден през 1925 година.

Богослужбата беше управлявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, нравствен надзирател на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, ръководител на църковното настоятелство на катедралния митрополитски храм „ Св. Неделя “, ставрофорен иконом Кирил Попов, ставрофорен иконом Николай Цурев, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, духовник Никола Чочев, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев.

На 16 април 1925 година, един драматичен Велик четвъртък, на опелото на убития два дни по-рано ген. Константин Георгиев следва нов терористичен акт – при атентата умират 134 души, а ранените са към 500, като част от тях умират по-късно от раните си и по този начин броят на жертвите надвишава 200. Сред тях са и мнозина представители на остарелия български народен хайлайф, доста от починалите са почтени дами и деца. Атентатът е осъществен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП), взривили покрива на църквата „ Св. Неделя “ в София.

В словото си след траурното свещенодействие свещеник Поликарп сподели: „ Помолихме се Бог да елементарни починалите, както и умрелите от раните си след атентата. Молим се също по този начин този злокобен атентат, който се смята за най-голямото посягане в нашата история, в никакъв случай повече да не бъде осъществяван. Молим се Бог да дава вразумление на всички, които желаят да реализират своите цели с меч, да реализират всичко с добър образец, с братолюбие, с доверие. Онези комунисти тогава оскверниха най-святото, вярата и човешкия живот, за жал след няколко десетилетия цяла България бе обхваната в този мрак, в който човешкия живот не се зачиташе, нито човешките каузи, нито вярата на индивида. За жал всички ние се променяме съгласно времената и постоянно забравяме това, което е отминало, с цел да приемем това, което ни се предлага, а то е с цената на кръв, убийства, на злобни каузи, които човек самичък по себе си не може да понесе. Когато си спомняме за този акт на експанзия и ликвидиране в този храм, спомняме си и Божията благосклонност, с която Той дава на всички нужното за избавление и безконечен живот, само че и дава на всеки шанса да му се отворят очите и да вижда това, което е невидимо, с цел да преуспява. Нека молейки се за душите от терористичния акт в храма преди 99 години и за благоденствието на света, да се помолим изключително за тези, които управляват човешките множества – да знаят, както е написано в Свещеното Писание: „ От Господа е дадена властта и силата от Вишния… “. Това е належащо всеки да има, като мерило за своите дейности, тъй като всички полезности са за положителното процъфтяване на индивида, човешкото създание, човешката душа, за неговия разум и разсъдък. Нека Бог да снизходи над всеки един от нас и да се молим това в никакъв случай да не се повтаря. Тези похищения върху човешкото достолепие и християнската религия, храма и светините, оттогава не са секнали. Дори тази нощ бе опозорен гробът на Светейшия ни отец Неофит, както в събота имаше атентат, по този начин и през днешния ден. Това значи едно, че нито ние като духовенство, нито институциите в света си правят добре работата. Защото е належащо и потребно да се учи този народ, да се пази този народ, да се лекува този народ от неговите духовни рани, от неговите телесни и душевен рани. И в случай че през днешния ден, в 21-ви век, в това развито и преразвито общество се случват такива обстановки, значи, че всички имаме доста работа и отговорност пред целия ни народ. Нека Бог да вразумява всички, да ни пази и закриля и да елементарни всички умряли! Вечна и блажена памет “.

След панихидата бе отслужен трисагий пред гроба на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Епископ Поликарп преля с вино гроба и сподели: „ Бог да елементарни Негово Светейшество, а всички ние да взимаме образец от неговия нравствен опит и да подражаваме на положителните му каузи “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР