В столичната галерия Виваком Арт Хол“, която е показвала оригинали

...
В столичната галерия Виваком Арт Хол“, която е показвала оригинали
Коментари Харесай

Картините на Фанка Борисова като спасение и намиране на смисъл

В столичната изложба „ Виваком Арт Хол “, която е показвала оригинали на Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Марк Шагал, в този момент е подредена дебютната галерия на Фанка Борисова . Тя е на 42 години и живее в дом за хора с умствена назадничавост .
Експозицията е озаглавена „ Тя. Въпреки всичко “ е се осъществя с помощта на новините на Нова телевизия. Подбрани са 28 от рисунките на Фанка. Изложбата ще продължи до 19 февруари.

Откупки има още от първия ден, в който обявихме плана . Той е напълно благотворителен. Цената на всяка работа е в действителност минимална за да подкрепим самодейността и нейния гений “, сподели пред БНР Деница Гергова, която е арт шеф на галерията.

Фанка Борисова е работила с подръчни материали, само че все пак прецизността на всяко произведение е забележима за всеки фен , означи Гергова.

„ Повечето са рисувани дами, има лазарка, има и по-съвременни. Има няколко под формата на натюрморти – цветя, пеперуди, ръце… “

От галерията са решили да подарят на Фанка разнообразни материали, с цел да продължава да твори . Вдъхновението ѝ идва от облици в Интернет.

Глория Николова от Нова телевизия описа в предаването „ Преди всички “ по какъв начин се е срещнала с Фанка, до момента в който снима документален материал за изискванията в домовете за хора с умствена назадничавост.

„ Тя рисува на всичко, на каквото може, в това число на стените в дома. Просто прави това място по-красиво, намира своя смисъл и метод да се избави в една среда, която доста малко хора могат да си показват . “

В момента се рамкират спомагателни 17 картини на Фанка Борисова, които ще бъдат изложени в галерията, поради огромния интерес към изложбата и към този момент изкупените произведения, заяви Николова.

„ Аз съм сигурна, че хората купуват картините не поради картините, а поради историята и поради това, че бяха допрени от Фанка . “

Повече чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР