В сряда вечерта американският президент Доналд Тръмп изненадващо обяви 30-дневно

...
В сряда вечерта американският президент Доналд Тръмп изненадващо обяви 30-дневно
Коментари Харесай

Как се отразява на авиокомпаниите забраната за пътувания от Европа до САЩ

В сряда вечерта американският президент Доналд Тръмп изненадващо разгласи 30-дневно ограничаване за пътувания до Съединени американски щати от Европа. Забраната е годна за 26 страни на континента като се изключи Англия, България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър. Очаквано, огромните пострадали от това решение ще бъдат самолетни компании. Акциите на редица превозвачи като компанията майка на British Airways - IAG, немската Lufthansa и френската Air France-KLM отчетиха двуцифрени спадове в края седмицата.

Решението на Тръмп задълбочава проблемите на бранша, като в същото време усилват натиска върху държавните управления да провиснал финансова помощ на промишлеността. Ограниченията за пътешестване ще обиден трансатлантическите полети, които са в основата на бизнеса на огромните превозвачи, написа Reuters. Тези направления съставляват сред 20 и 30% от приходите на огромните самолетни компании в Европа, както и основна част от облагата им. Анализаторът от Credit Suisse Нийл Глин счита, че възбраната за пътувания от Европа до Съединени американски щати ще докара до даже още по-големи съкращения в бранша, който към този момент оперира с понижен потенциал поради спрените полети до огнища на болестта като Китай и Италия. Последните прогнози от предходната седмица бяха, че авиационният бизнес ще се лиши от доходи за 113 милиарда $ през тази година поради пандемията от ковид, само че най-вероятно сумата ще нарасне доста.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Акциите на скандинавската Norwegian Air се сринаха с близо 25% след новините, а тези на мощно подвластната от американския пазар Icelandair паднаха с 18.4%. Логично е да се направи съпоставяне с пазара с Китай, където локалните самолетни компании регистрират загуба за февруари в размер на 20.96 милиарда юана (3 милиарда долара) поради разпространяването на ковид, което удари мощно търсенето.

" Забраната дейно стопира пътуванията от Шенгенското пространство до Съединени американски щати - това най-вероятно ще има по-голямо влияние върху превозвачите, в сравнение с прекъсването на полетите от и до Китай по-рано тази година ", разяснява анализаторът от Bernstеin Даниел Рьоска.

Решението на Съединени американски щати идва в миг, в който самолетните компании към този момент се затрудняват да отговорят на световния спад в пътуванията, за чието справяне най-вероятно ще е нужна държавна помощ. " Необходими са ограничения от доста държавни управления - това може да докара до цялостен срив на пазара ", разяснява президентът на Съюза на водачите в Норвегия Ингве Карлсен. Европейският съюз ще разгласява насоки за държавна помощ за авиоиндустрията в петък.

Последствия и в Съединени американски щати

Американските превозвачи също ще бъдат наранени от ограниченията. American Airlines е в относително добра позиция поради партньорството си с British Airways и доста по-високия трафик към и от Англия, до момента в който Air France-KLM и Lufthansa, които си партнират надлежно с Delta Air Lines и United Airlines ще бъдат по-силно наранени.

Американските превозвачи към този момент бяха понижили броя на полетите си до Италия, само че ще пострадат поради по-ниското търсене на полети от дестинации като Франция и Германия. Забраната за пътешестване ще окаже въздействие и на потреблението на европейските туристи в Съединени американски щати. През март 2019 година посетителите от Европа са представлявали 29% от всички идващи в страната, като са похарчили сумарно 3.4 милиарда $ по време на пребиваването си.

" Временно прекъсването на пътуванията от Европа ще ускори така и така тежкото влияние на ковид върху туристическата промишленост и 15.7 млн. американци, чиито работни места зависят от пътуванията ", съобщи президентът на американската туристическа асоциация Роджър Доу.

Остра реакция

Европейският съюз в типичния си жанр реагира единствено вербално, което на процедура не води до никакъв резултат и поддръжка за самолетните компании.

" Европейският съюз е срещу решението на Съединени американски щати за възбраната за влизане в страната на чужденци от Европа ", разясниха ръководителите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел в взаимно изказване.Те прибавят, че Европейски Съюз не утвърждава обстоятелството, че решението на Съединени американски щати е взето едностранно и без съвещания. В изказването се прибавя, че Европейски Съюз подхваща " мощни " ограничения, с цел да ограничи разпространяването на ковид. " Разпространението на заболяването е международна рецесия, която не е лимитирана съгласно континентите и която изисква съдействие, а не едностранни дейности ", считат водачите. Американският президент аргументира мярката като " отбрана от разпространяването на болестта, защото Европейски Съюз се провали в предприемането на същите защитни ограничения ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР