В сряда Съединените щати изразиха загриженост относно призива на Китай

...
В сряда Съединените щати изразиха загриженост относно призива на Китай
Коментари Харесай

САЩ загригени относно натиска на Китай за контрашпионаж

В сряда Съединените щати показаха загриженос т по отношение на апела на Китай да насърчи своите жители да се причислят към контрашпионската работа и обявиха, че следят от близко използването на разширения закон за битка с шпионирането в Пекин.

Министерството на държавната сигурност на Китай във вторник сподели , че Китай би трябвало да предизвиква своите жители, в това число основаване на канали за лица, които да оповестяват за подозрителна активност, както и системи които да ги възнаграждава за това.

Трябва да се сътвори система, която прави " обикновено " елементарни хора да вземат участие в контрашпионажа, сподели министерството.

Това последва разширение на китайския закон за контрашпионаж , който влезе в действие през юли и не разрешава прехвърлянето на информация, която счита за обвързвана с националната сигурност. Това разтревожи Съединените щати, които предизвестиха, че задграничните компании в Китай могат да бъдат осъдени за постоянни бизнес действия.

" Имаме терзания по отношение на това, сигурно насърчаването на жителите да се шпионират е нещо, което провокира огромна угриженост ", сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър на всекидневен брифинг за вести.

" Ние следим от близко използването на новия закон за контрашпионажа в Китай, който, както е написано, доста уголемява обсега на дейностите, считани за шпионаж ", сподели той.

През последните години Китай арестува и задържа десетки китайски и задгранични жители по съмнение в шпионаж, в това число началник на японския производител на медикаменти Astellas Pharma през март. Австралийският публицист Ченг Лей, упрекнат от Китай в даване на държавни секрети на друга страна, е арестуван от септември 2020 година
 Съединени американски щати са загрижени за присъединяване на Китай в създаване на острови във Филипините
Съединени американски щати са загрижени за присъединяване на Китай в създаване на острови във Филипините

Китайска компания в черния лист на Съединени американски щати строи острови покрай американското посолство там
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР